"Suprotstavljanja" Sanele Đurinec Raič otvorena u Gliptoteci

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.7.2020. 12:10:30
"Suprotstavljanja" Sanele Đurinec Raič otvorena u Gliptoteci

Foto: Darko Lesinger

Gliptoteka HAZU nakon popuštanja protuepidemijskih mjera započela izložbenu sezonu  izložbom Suprotstavljanja Sanele Đurinec Raič.Na otvorenju koje je održano na otvorenom ispred ulaza u galerijski prostor govorila je autorica teksta i koncepcije izložbe dr. sc. Žarka Vujić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Žarka Vujić o izložbi Suprostavljanja:


Ovu izložbenu sezonu Gliptoteka HAZU započinje 7.7. izložbom radova akademske slikarice mlađe generacije Sanele Đurinec Raič koju smo u skladu s njenim posljednjim manjim ciklusom nazvali Suprotstavljanja.


Pri tome nismo računali da će taj naslov moći poslužiti i kao znak za naš osobni odgovor izložbom na složeno vrijeme nakon potresa i u jeku pandemije u Zagrebu. Dakle, umjetnošću i njenom zbiljom, a koja znači u primjeru Raičeve zanimljiv slijed ciklusa od 2003 godine do danas, s ishodištem u Novoj slici i uspostavljen na paradigmi sučeljavanja različitih elemenata – motiva i pozadine, velikog i malenog mjerila, dinamičnog i statičnog slikanog tkiva, crtanog i slikanog itd., suprotstavljamo se zbilji svakodnevnice. Na izložbi donosimo odabir iz spomenutih ciklusa, no naglasak je dan novom radu – konstrukciji Suprotstavljanja, nastaloj s poštovanjem prema izložbenom prostoru Gliptoteke HAZU i koja se sastoji od pet tonda na svili oslikanih tehnikom akvarela. Tako je ranije slikarsko sučeljavanje Raičeve, prema nekim autorima bez velike metaforičnosti i u otklonu od prepoznatljive stvarnosti, postalo upravo tome bliže, ali istovremeno i emotivnije i teškoćama života snažnije suprotstavljeno.


Izložba se može razgledati do 27. srpnja.Vezane vijesti
Ažurirano: 27.10.2021. 11:45:07

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account