Tetiana Maslyk, ukrajinska slikarica izlaže u Galeriji NS Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.11.2022. 10:50:00
Tetiana Maslyk, ukrajinska slikarica izlaže u Galeriji NS Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Izložba slika ukrajinske slikarice Tetiane Maslyk otvorena je sinoć u Galeriji NS Sesvete. 




Ukrajinska arhitektica i slikarica Tetiana Maslyk otvorila je sinoć u Galeriji NS Sesvete izložbu svojih slika od kojih su mnoga naslikana u Ukrajini, a dio u Hrvatskoj. 


"Na samom početku rata kad je prijetila opasnost zauzimanja Kijeva jednostavno smo morali pobjeći i smjestiti se na sigurno. Kako sam već ranije posjećivala Hrvatsku odmah sam ju odabrala za svoj privremeni dom i to ovdje u Sesvetama gdje sam tražeći naišla na Narodno sveučilište. Ovdje su me svi odmah lijepo prihvatili i dali mi podršku i ponudili suradnju koju sam sa zadovoljstvom prihvatila", govori Tetiana koja je s obitelji smještena u naselju Blago Zadro, a suprug joj je ostao u Ukrajini i negdje je na frontu. Ne zna točno gdje ili radi njegove sigurnosti ne želi reći, nije ni važno. Naravno da strepi za njega, ali jasno joj je da sloboda nema cijenu, kao što to dobro znaju svi Hrvati.


Gotovo pola godine nije uspjela pristupiti svojim ateljeu i svojim slikama, a kad su se prilike u Kijevu malo poboljšale, preuzela je svoja djela i dopremila u Hrvatsku. Sada je tamo ponovo loše bez struje i grijanja, no, Narodno sveučilište je Tetiani dio svog prostora ustupio za privremeni atelier.


Narodno sveučilište "Sesvete" kao sudionik programa Hurtok - Krug povjerenja i prijateljstva pomaže izbjeglim Ukrajincima da se lakše snađu i integriraju u novoj sredini. U svibnju je organiziran donatorski koncert i prigodna prodaju umjetničkih predmeta i tim sredstvima je financirana nastava hrvatskog jezika za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita radi njihovog uključivanja u lokalnu zajednicu. 

Treba reći da Tetiana također uči naš jezik i da ga već govori gotovo savršeno. 


Izložbu su uz samu autoricu otvorili ravnateljica NS Sesvete Vjekoslava Damjanović i stručna suradnica za likovnu umjetnost Roberta Topolovec Pulko.


O autorici:

TETIANA MASLYK je rođena u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Oduvijek je fascinirana likovnom umjetnošću. Tetianin afinitet prema umjetnosti koji se razvijao tijekom tinejdžerskih godina stručno se usavršio na magisteriju na Kijevskom Nacionalnom sveučilištu arhitekture i umjetnosti gdje uči o povijesti umjetnosti i slikarskim tehnikama starih majstora. Sudjelovala je na međunarodnim izložbama, brojnim umjetničkim projektima i simpozijima diljem svijeta. Tetiana smatra da sve lijepe stvari nosimo iz djetinjstva te je autorica i ilustratorica nekoliko dječjih knjiga. Dobitnica je nagrade međunarodnog CG likovnog natječaja.


Tetiana Maslyk je vizualna umjetnica s više od dvadeset godina rada u različitim umjetničkim medijima. U različitim vizualnim projektima, umjetničke vještine predstavlja kombinacijom digitalnih i klasičnih tehnika crtanja i slikanja. Radovi na izložbi produkt su preispitivanja različitih unutarnjih stavova. Oni su pokušaj preživljavanja emocija pogledom u dubinu i predstavljanjem unutarnjeg. S početka se čini zastrašujuće dok se ne suočimo oči u oči s onim što nas plaši. Tada se strah oblikuje u formu, boju i vrijeme.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.3.2024. 14:22:58

Create Account