U galeriji ZIPS otvorena izložba fotografija sa 16. Bjelovarskog salona fotografija "Šuma okom šumara"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.5.2023. 11:06:01
U galeriji ZIPS otvorena izložba fotografija sa 16. Bjelovarskog salona fotografija "Šuma okom šumara"

Foto: Mirjana Spajić Buturac

Na izložbi u Sesvetama predstavljeno je više od 200 fotografija među kojima su i sve na salonu nagrađene.




Kako izgleda šuma okom šumara najbolje se može vidjeti s fotografija koje su sami djelatnici Hrvatskih šuma, ali i drugi safari-šetači šumama zapisali u svoj slikopis iliti fotografiju. Upravo je o tome sinoć u galeriji Zelenih i plavih Sesveta otvorena gostujuća izložba Bjelovarskog salona fotografija naziva Šuma okom šumara.


U ime domaćina udruge Zelene i plave Sesvete nazočne ljubitelje i šuma i fotografija  pozdravio je tajnik ZIPS-a Radoslav Dumančić, a u ime organizatora izložbu je otvorio, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva ogranak Zagreb Ivan Krajačić koji je ujedno i upravitelj Šumarije Dugo Selo. 


Autori fotografija od kojih su mnoge nagrađene su upravo šumari koji uz svoje redovne radne aktivnosti tijekom rada na terenu fotoaparatom bilježe trenutke i detalje iz naših šuma. Na Bjelovarski salon fotografija bilo je prijavljeno ukupno više od 500 fotografija, 60 fotografa iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Uz časne umjetničke iznimke, uglavnom je riječ o profesionalcima u šumarstvu, a amaterima u fotografiji što je daje dodatnu draž, jer prijavljene i objavljene fotografije ne teže umjetničkom izričaju, nego iskazuju svoj dokumentaristički ton koji daje realnu sliku flore i faune naših šuma, a koje su počesto preudaljene od znatiželjnog oka javnosti. A upravo te realne slike, ako ih oko prepozna mogu dati magičan ton, ali i  duboku znatiželju promatrača s pitanjem u zraku kako je autor uspio prepoznati ili u protoku vremena na djelić sekunde zaustaviti rotaciju, te u fokus staviti na slici predočen kadar.


Na izložbi u Sesvetama predstavljeno je više od 200 fotografija među kojima su i sve na salonu nagrađene.


Izložbu je moguće razgledati do 10. svibnja ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 19 sati, te utorkom i četvrtkom od 9 do 16 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2024. 9:12:05

Create Account