U Muzeju Prigorja s izložbe „Iz Galerijskog odjela Gradskog muzeja Bjelovar“ odnešena slika Ive Friščića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.8.2022. 13:29:19
U Muzeju Prigorja s izložbe „Iz Galerijskog odjela Gradskog muzeja Bjelovar“ odnešena slika Ive Friščića

Foto: Irena Vidošević

Izložba slika velikih hrvatskih slikara „Iz Galerijskog odjela Gradskog muzeja Bjelovar“ u Muzeju Prigorja malo je izmijenjena, jer fali slika Ive Friščića. Nadomještena je slikom Zlatana Vrkljana.



Od jučer se izložba "Iz Galerijskog odjela Gradskog muzeja Bjelovaru" može pogledati u malo izmijenjenom postavu. Djelatnici iz Gradskog muzeja Bjelovar jednu sliku Ive Friščića preselili su u Nacionalni muzej moderne umjetnosti u kojem se uskoro otvara njegova retrospektivna izložba. Na tom mjestu se na izložbi u Muzeju Prigorja do 3. rujna može pogledati ulje na platnu Zlatana Vrkljana "Osjećaj ljeta".


Ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle podsjeća da je početkom kolovoza otvorena izložba „Iz Galerijskog odjela Gradskog muzeja Bjelovar“koja je uslijedila samo nekoliko dana nakon zatvaranja izložbe „35 godina Galerije Kurija“, a kojom je Muzej Prigorja obilježio značajnu obljetnicu rada svoje galerije, te je publici ponudila mogućnost usporedbe likovnih zbirki dviju ustanova koje, kao muzeji općega tipa, prikupljaju i čuvaju i umjetnička djela, osobito onih autora čija su imena ugrađena u identitet lokalnog područja.


Izborom kustosice i autorice izložbe Ane Drveni, Gradski muzej Bjelovar po prvi je puta izvan vlastitog prostora predstavio dio fundusa svog Galerijskog odjela koji je zahvaljujući otkupima i donacijama nastajao tijekom proteklih 70-ak godina, od 1949. godine kada je muzej osnovan. Iako je zbog kapaciteta izložbenog prostora u Muzeju Prigorja izbor ograničenog opsega, izloženi radovi pružaju reprezentativan uvid u fundus koji trenutačno broji više od tisuću slika, grafika, skulptura i umjetničkih fotografija i svjedoči o dugogodišnjem kvalitetnom radu Galerijskog odjela.


Fundus je organiziran u deset zbirki, a prema riječima autorice izložbe „Najznačajnije zbirke svakako su Zbirka Naste Rojc te Zbirka Vojina Bakića koje čine i važan segment stalnog postava muzeja. Riječ je o autorima koji su se svojim opusima, svaki u svom vremenu i stilu, nametnuli u ključne protagoniste hrvatske likovne scene XX. stoljeća, a svojim su rođenjem, ali i neposrednim radom ostali vezani za Bjelovar. Od ostalih zbirki strateški su važne Zavičajna zbirka te Zbirka suvremene umjetnosti. Dok je Zavičajna zbirka sadržajno vezana za likovne umjetnike i likovne pedagoge koji su svojim rođenjem ili djelovanjem vezani uz lokalnu sredinu (Ivo Friščić, Josip Zeman, Zlatan Vrkljan), Zbirka suvremene umjetnosti obuhvaća širok krug likovnih umjetnika iz druge polovice XX. i XXI. stoljeća koji su svojim stvaralaštvom aktivno participirali u recentnim likovnim zbivanjima,“ a čija su djela otkupljena ili donirana nakon izložbi organiziranih u galeriji Gradskog muzeja Bjelovar.


Među dvadesetak izloženih radova sesvetska i zagrebačka publika tako uz djela Naste Rojc i Vojina Bakića ima priliku razgledati i odabrane radove Ive Friščića, Josipa Zemana, Zlatana Vrkljana, Miroslava Šuteja, Omera Mujadžića, Vasilija Jordana, Milana Konjovića, Nikole Koydla, Ferdinanda Kulmera, Antuna Šojata, Zlatka Šulentića i Krešimira Nikšića. Ne čudi stoga da je popis imena, koja čine klasiku hrvatske moderne i suvremene umjetnosti, inspirirao najavu izložbe na najrelevantnijem sesvetskom internetskom portalu uz naslov „Ljetna likovna poslastica: Umjetnička djela velikih hrvatskih slikara u Muzeju Prigorja”.


Izložba, čiji likovni postav potpisuju ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber, može se razgledati do 3. rujna 2022.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account