Ulje u vodi, izložba fotografija Mirjane Spajić Buturac otvorena u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.12.2022. 13:00:51
Ulje u vodi, izložba fotografija Mirjane Spajić Buturac otvorena u Galeriji Oblok

Foto: Antun Bukovec i Gordan Kos

Umjetnička fotografkinja Mirjana Spajić Buturac izlaže u Galeriji Oblok najnoviju seriju fotografija na velikom formatu naziva Ulje u vodi.



O autorici i njenom radu najbolje svjedoći predgovor kataloga iz pera prof. Vadimira Šimunića: 


Mirjana u zemlji čuda

Tiho, polako i gotovo neprimjetno Mirjana nas vuče u svoj svijet…

U svijet mjehurića ili planeta, dubina ili visina, sna ili jave– tko će znati? Ponekad nježni i pastelni, ponekad oštri i razigrani– ti oblici gode našem oku i vode nas daleko: u maštu i spokoj. Mirjana ne postavlja granice i ne zadaje pravila. Pušta nas da u šarenom svijetu harmoničnih, likovno bogatih oblika pronađemo svoju priču– svoj zaplet i kraj.

Autorica vješto slaže apstraktne oblike u skladne koloristične cjeline, ponekad s nekim prepoznatljivim detaljem, a mnogo češće asocijacijom i sličnošću s nepreglednim prostranstvima svemira. Njene fotografije su nenametljivo, ugodno društvo s kojim se dugo i često želimo družiti: doma i na poslu… u hotelu i knjižnici… u knjizi ili galeriji…

Ovom serijom fotografija Mirjana je uspješno zakoračila u likovno fascinantan i uvijek intrigantan makro svijet koji otvara bezbrojne mogućnosti za nove izazove i kreacije.

Vladimir Šimunić


O autorici:

Mirjana Spajić Buturac rođena je u Vinkovcima 1978. godine. Diplomirala je u Osijeku 2002. godine te stekla zvanje profesorice matematike i informatike. Godine 2014. podiže svoje znanje o fotografiji na profesionalnu razinu kada pod mentorstvom profesora Vladimira Šimunića stječe zvanje fotograf. 

Prvi put javno izlaže na Izložbi koncertne rock fotografije 2013. godine u organizaciji Močvarnog laboratorija. Kao članica Fotokluba Zagreb sudjeluje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Tijekom 2020. godine eksperimentira ultraljubičastim svjetlima i motivima ulja u vodi. Fotografije opusa često podsjećaju na magična svemirska prostranstva otkrivajući makrosvjetove. Jedna od njih, fotografija Saturn, izabrana je među deset koje su predstavljale Hrvatsku na bijenalu FIAP 2021. 

Sudjelovala je na mnogim međunarodnim natjecanjima, a neka od istaknutijih su ND Awards, Close-up Photographer of the Year, Luxembourg Art Prize 2001, Summer Sea Sun 2021, IPA. U 7th 35AWARDS ulazi u top 150 fotografa u kategoriji Macro (na natjecanju je sudjelovalo 124 827 fotografa iz 174 zemlje).


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2023. 22:39:18

Create Account