Zapisano u genima izloženo u vugrovečkoj galeriji Farof

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.6.2019. 9:44:10
Zapisano u genima izloženo u vugrovečkoj galeriji Farof

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Izuzetna izložba slika otvorena je u ponedjeljak navečer u galeriji Farof u Vugrovcu. 



Dovoljno je samo spomenuti dva prezimena, Kinert i Friščić, pa da ljubiteljima slikarstva  odmah bude jasno o kojoj razini umjetnosti se tu radi. Ovom je izložbom ustvari započeo novi ciklus izlaganja u predivnom podrumskom prostoru velebnog zdanja vugrovečkog Farofa.


"Ciklus je zamišljen kao kompariranje kroz izravno izlagačko sučeljavanje poznatih likovnih obiteljskih parova, roditelja umjetnika i njihove djece koja se bave istovjetnom umjetničkom granom.  Kroz samostalne izložbe predstaviti ćemo četiri umjetnička para, te zajedničkom izložbom svih parova krajem godine. Prilika je to da posve drugom trajnijom disciplinom, a to je umjetnička, odgovorimo sve popularnijoj  znanstvenoj disciplini kao što je genetika, koja  za sve „krivi“ naše gene. Jer  ona kaže: talent je zapisan u genima", rekla je Stanačev Bajzek otvarajući izložbu i predstavljajući novi koncept izložbi u galeriji Farof i dodala:


"Izložba je smatramo od iznimne važnosti za kulturu našega grada i cijele nam Hrvatske, a nama je čast imati priliku u našem izložbenom prostoru – galeriji Farof u Vugrovcu predstaviti djela hrvatskih slikarskih velikana Alberta Kinerta i Ive Friščića, koja nikada nisu izlagana. Naime riječ je o intimnim crtačkim ciklusima, o radovima na papiru  koje su i Kinert i Friščić stvarali 70-ih godina 20.st. Kvalitetom, nimalo na zaostajući za njima Nada Žiljak i Danko Friščić uspješno likovno odgovaraju na ovaj roditeljski „izazov“". 


O izložbi je govorio akademski slikar Jagor Bućan, inače nećak Nade Žiljak, odnosno unuke velikog Alberta Kinerta. Očito da sve ostaje zapisano u genima.


Izložba se može svakodnevno razgledati do 10. srpnja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account