"Soba za poglede" u petak premijerno u StudiuChekhov

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 23.4.2017. 10:00:49
"Soba za poglede" u petak premijerno u StudiuChekhov

Foto: Facebook, StudioCheckov

Predstava "Soba za poglede", autorski projekt Ivane Buljan Legati i Marine Petković Liker najavljen kao drama o promatranome izloženom pogledima drugih koji nisu uvijek tihi i pažljivi, premijerno će biti izvedena u petak 28. travnja u StudiuChekhov u Zagrebu.


Predstava je nastala prema tekstu "Nova haljina" Virginije Woolf iz zbirke priča "Kuća duhova" (1944.), u kojima perpetuira ključne teme života, ljepote, burnoga i raznolikog trajanja, prolaznosti i smrti.

"Ona na posve dirljiv način probija u unutarnji, nestabilan i gotovo nikome znan život krhke, društveno (ne)angažirane, plašljive i u osamu povučene jedinke, koja naoko nevažanim događajem odlaska na zabavu u društvo kojemu zapravo ne pripada pokušava razbiti ciklus nesigurnosti, nemira koje osjeća pred drugim ljudima i poraditi na svojoj nedruštvenosti", stoji u najavi.


Polazište cjelokupne građe meandrično je iskustvo anksioznosti koje u većoj ili manjoj mjeri očajanja osjećamo nakon nerijetko ispraznih i besciljnih razgovora na raznoraznim društvenim događanjima ili ga, pak, susprežemo boraveći u vlastitome tijelu u suvremenoj maniri života i njegovim posljedicama. 

"Raširen i izrazito nepopularan fenomen tjeskobe i srama, elementi socijalne fobije kao posljedice uvjetovane nesnalaženjem u dominantnim društvenim obrascima na događajima kojima ponekad pridajemo veću pozornost no što doista zaslužuju; osobni ljudski mrak uhvaćen u tuđe i vlastite poglede čine se zanimljivom točkom u aktualnome trenutku kada je svijet prepun happeninga i evanata u kojima je sve numerički određeno, likovno zadano i fiksirano u diskursu", dodaje se u najavi.


Predstava je nastala prema prijevodu Sanje Lovrenčić, režiju i oblikovanje svjetla potpisuje Marina Petković Liker, a dramatizaciju Ivana Buljan Legati, koja je i jedina izvođačica.

Kostime i scenu osmislila je Zdravka Ivandija Kirigin, a glazbu Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.


(Hina)


Create Account