Gavran sletio u Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.5.2019. 16:46:29
Gavran sletio u Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Knjižnica Sesvete bila je u četvrtak navečer domaćin posjeta jednog od najpopularnijih hrvatskih književnika Mire Gavrana.




Miro Gavran najizvođeniji je hrvatski književnik, a djela su mu prevedena na 40 svjetskih jezika. Stoga ne čudi da je vladalo prilično zanimanje za njegov dolazak. Naime, tridesetak posjetitelj na susretu s Gavranom za Sesvete je prilično veliki broj, pri čemu doista ne upotrebljavamo, na žalost, ironiju. To je realnost naših književnih susreta, a možda bi broj posjetitelja bio i veći da upravo te večeri nije bilo i obilje drugih programa. 


Domaćin slavnom piscu na Tribini naziva Životne priče bio je mr. sc. Mario Raguž, novinar HRT-a koji je s gostom razgovarao  o književnosti danas, ali i o samom književniku.


Knjige Mire Gavrana imale su više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 330 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.[2] Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. godine u Poljskoj, u Krakovu, a od 2016. godine u Češkoj, u Pragu.


Rođen je 1961. u Gornjoj Trnavi, Zapadna Slavonija. Dobnik je  više od dvadeset književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a među njima i Nagradu Central European Time koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te Nagradu Europski krug za afirmaciju europskih vrijednosti u svojim tekstovima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2023. 9:08:04

Create Account