Predstavljen prvi glazbeni vodič "Glazbene šetnje Zagrebom"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 19.1.2017. 20:44:12
Predstavljen prvi glazbeni vodič "Glazbene šetnje Zagrebom"

Foto:

Glavni grad Hrvatske dobio je svoj prvi specijalizirani glazbeni vodič u obliku knjige "Glazbene šetnje Zagrebom" autorice Nade Bezić,  predstavljene u četvrtak u Zagrebu kao literarni pregled bogate hrvatske glazbene baštine prikazane kroz zagrebačku povijest skladanja, izvođenja, podučavanja i slušanja.


Prvi  detaljan književni putokaz zagrebačkim glazbenim punktovima objavio je nakladnik Školska knjiga (ŠK), a dobrodošlicu velikom broju okupljenih na predstavljanju u Velikoj dvorani Školske knjige u Masarykovoj ulici poželio je predsjednik Nadzornog odbora ŠK Ante Žužul.

Istaknuo je kako je temeljna zadaća  nakladnika Školske knjige "oštriti nacionalnu paradigmu i oblikovati nacionalni identitet, čuvati vrijednosti hrvatske kulture s kojima se možemo predstavljati svijetu, i iz te istosti, identiteta uspostavljati dijaloge s drugim kulturama, hvaleći se svojom baštinom".

"Ta je knjiga baština grada Zagreba, glavnoga grada Hrvatske, koji je okupio sve one koji su mu donijeli plod svoga uma i ljepotu svoje ljubavi i stopili se s njime. To je jedna prekrasna inventura svega onoga što se u povijesti toga grada zbivalo", rekao je Žužul.


Dr. Nada Bezić autorica je niza knjiga u kojima se bavi poviješću glazbe i glazbenom poviješću Zagreba 19. i 20. stoljeća. Napisala je i brojne znanstvene i publicističke članke objavljene u zbornicima, leksikografskim izdanjima i časopisima, te dnevnim i tjednim tiskovinama. Doktorirala je 2011. s disertacijom "Glazbena topografija Zagreba od 1799. do 2010.".

Autorica se zahvalila svima koji su omogućili nastanak te knjige, istaknuvši kako je ona imala "čudnu sudbinu jer je čekala 11 godina da bude objavljena".

Knjiga je nastala kao plod dugogodišnjeg istraživanja "glazbenog Zagreba", a poseban je poticaj za pisanje, kako je kazala, dobila iz jedne šetnje davne 2002. u kojoj je imala ulogu turističkog vodiča skupini kolega iz inozemstva.

Svoje dotadašnje znanje i strast za prenošenje priča i zgoda iz glazbenog Zagreba već je bila pretočila u niz vrlo slušanih emisija na III. programu Hrvatskoga radija.

"Smatrajući kako bi bilo šteta da te radijske šetnje ostanu samo u sjećanju slušatelja, odlučila sam ih zabilježiti na papir", pojasnila je Bezić, koja od 2011. vodi glazbene šetnje Zagrebom za građanstvo i škole, a od 2015. ima status počasnoga turističkog vodiča specijaliziranog za glazbenu povijest Zagreba.

Njezin se "vodič kroz zagrebačku glazbenu povijest" bavi (su)životom Zagreba s ozbiljnom glazbom, vodeći čitatelja od kuće do kuće gdje god se na neki način ta glazba događala, i to u četiri najatraktivnija područja u središtu Zagreba – Gornji grad, Kaptol, Zelena potkova i Ilica.


Urednica Petra Pavić napomenula je kako je riječ o prvoj takvoj knjizi u Hrvatskoj, kojom Zagreb dobiva kompletan pregled svih lokacija važnih za ozbiljnu glazbu, iz pera autorice koja je "beskrajno puna znanja, strpljiva u svojim potragama i traženju stvari za koje zna da se moraju pokazati i da će nas sve zanimati".

Knjiga "Glazbene šetnje Zagrebom" donosi popularno napisanu povijest glazbe u Zagrebu, s osobitim naglaskom na prikazu društvenoga i javnog života. U niz kraćih crtica, feljtonistički intoniranih, poentirana su najvažnija mjesta u gradu koja pamte glazbene osobnosti i događaje. 

Autorica se bavi različitim razdobljima, ali s fokusom na posljednja dva stoljeća, a sve je upotpunjeno planovima dijelova grada i Mirogoja, fotografijama i ilustracijama, te  popisima.

Pavić je istaknula da je knjiga bogato opremljena podacima o najrazličitijim prostorima na kojima se glazba u Zagrebu izvodila, podučavala, skladala, distribuirala, ili se ondje čuva spomen na nju, pa tako Bezić navodi spomen-obilježja glazbenicima - ulice koje nose njihovo ime, spomenike i spomen-ploče, grobove na Mirogoju; otkriva što je u najvećim zagrebačkim muzejima povezano s glazbom itd.

"Tom knjigom, vizualno oblikovanom prema sličnim vodičima kakve već imaju veliki europski gradovi, i Zagreb je dobio svoj specijalizirani vodič", poručila je Pavić.


O knjizi je govorio i akademik Josip Bratulić. Istaknuo je kako je u toj knjizi Nadi Bezić uspjelo "da sve kuće, svi spomenici i ulice ostanu subjekti, umjesto da postanu objekti, predstavljaju nam se i govore nam svoju sudbinu i povijest". 

Vodeći nas po Zagrebu nenametljivo idući od mjesta do mjesta, Bezić je napravila neku vrstu osobne karte ne samo Zagrepčana nego i svih onih koji čine povijest njihova grada, ocijenio je.


(Hina)


Create Account