Predstavljena knjiga "Papa Franjo odgovara"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 16.2.2017. 22:19:52
Predstavljena knjiga "Papa Franjo odgovara"

Foto: HINA / ml

Knjiga "Papa Franjo odgovara - Intervjui i tiskovne konferencije" predstavljena je u četvrtak navečer u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

 

O knjizi su govorili direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti Stjepan Brebrić, sisački biskup Vlado Košić, novinar Silvije Tomašević te voditelj don Anton Šuljić.

U umjetničkom dijelu programa sudjeluje Collegium pro musica sacra – Schola cantorum.

Biskup Košić je istaknuo da smo papu Franju upoznali preko njegovih sjajnih enciklika, pobudnica i apostolskih pisama, preko njegovih audijencija srijedom i nagovora kod jutarnjih misnih.

Kako Papa odgovara na neposredna novinarska pitanja, kakav je njegov odnos prema novinarima otkriva ova knjiga, rekao je Košić. Dodao je kako ono što upada u oči  je činjenica da papa Franjo, kao niti jedan prije njega, ima oporbu u samom Vatikanu i u Crkvi.

Novinar Tomašević ocijenio je kako knjiga s jedne strane pruža dokaz o tome zašto je papa Franjo tako omiljen u svijetu, posebice među medijskim djelatnicima, a s druge strane, zašto ga katolički tradicionalisti ne vole.

Napomenuo je kako u ovim razgovorima koji na jednome mjestu skupljaju sve najvažnije što je Papa u svojoj četverogodišnjoj službi izjavio svijetu medija, do izražaja dolazi njegova spontanost, otvorenost, iskrenost, ljudska blizina, osjećajnost i sućut, izvrsna naobrazba, lakoća komuniciranja te nadasve teološka sloboda i širina, kojom je kadar govoriti i o najtežim i najprijepornijim temama.

Direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti Brebrić rekao je da ova knjiga čitatelja nikako neće ostaviti nezainteresirana.

Štoviše, smatra, kada se uzme u ruke ne ispušta se lako.

Čitatelja će zadiviti bezbroj slika, podataka, jednostavnih refleksija, a teologe svakako nov način govora o važnim teološkim temama i pitanjima, rekao je Brebrič. Papine riječi, slike, neologizmi i refleksije ostavljaju nas bez daha, katkada i silno ganute jer papa Franjo govori umom i srcem, dodao je.

Naglasio je kako bi ovu knjigu morao pročitati svaki kršćanin, a osobito katolik, da bi shvatio kojim je to smjerom, s ovim Papom, krenula njegova Crkva.

Knjigu "Papa Franjo odgovara - Intervjui i tiskovne konferencije" objavila je zagrebačka Kršćanska sadašnjost.


(Hina)


Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account