Program književnosti "Od Crnog do Jadranskog mora"počeo u Zagrebu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 28.6.2017. 10:50:19
Program književnosti "Od Crnog do Jadranskog mora"počeo u Zagrebu

Foto: Muzej Mimara; Wikipedia

Međunarodni program književnosti i umjetnosti slavenskih naroda "Od Crnog do Jadranskog mora" na svome je svečanom početku u utorak u Muzeju Mimari u Zagrebu pokazao bogatstvo i raznovrsnost priređenoga programa koji je uključio i predstavljanje antologije slavenskoga pjesništva "Slovoprinošenie" ("Prinošenje riječju") koju je objavila Slavenska akademija književnosti i umjetnosti iz Varne u Bugarskoj.   


Osim u Zagrebu, dio toga međunarodnog programa održat će se i u Zadru, a u njegovoj organizaciji surađivali su Društvo hrvatskih književnika (DHK), ogranak DHK-a u Zadru, Nacionalna zajednica Bugara u Hrvatskoj i Koordinacija Slavenske akademije za Hrvatsku, a predstavljanje brojnih sadržaja u Muzeju Mimari moderirala je glavna koordinatorica Slavenske akademije za Hrvatsku Enerika Bijač.


Slavenska akademija okuplja kreativne i misleće ljude, prije svega pjesnike   

Otkako je prije 11 godina osnovana u bugarskoj Varni, Slavenska akademija ima poslanje okupljati kreativne i misleće ljude - književnike, slikare, glazbenike, redatelje, glumce, filozofe, a prije svega pjesnike iz zemalja u kojima žive Slaveni, podsjetila je Silvija Benković, jedna od brojnih članova te akademije iz Hrvatske. Akademija je do sada osnovala svoje ogranke u sedamnaest zemalja gdje žive Slaveni, a ima ogranak i u Londonu gdje živi veća slavenska zajednica. U svome djelovanju ravnopravno tretira sve slavenske jezike i specifičnosti pojedinih kultura.

Antologiju slavenskoga pjesništva "Slovoprinošenie" nazočnima je na hrvatskome jeziku približila predsjednica Slavenske akademije i urednica antologije Elka Nyagalova rekavši kako su "među koricama antologije okupljeni slavenski autori, a među njima najviše je hrvatskih pjesnika". Posvjedočila je kako je antologija ostvarenje njezina sna koji je počela sanjati u južnoj Bugarskoj uz rijeku Ardu u kojoj ju je fasciniralo "raznovrsno živo kamenje posebnoga sjaja i boje", a upravo se to, uvjerena je, pretočilo u antologiju u kojoj su pjesme 194 pjesnika iz 29 država, među kojima je i dvadesetak hrvatskih pjesnika.

Istaknula je kako je svaki pjesnik napisao i manuskript i tim dragocjenim darom također pridonio kvaliteti antologije koju je grafički uredio slikar Valerij Postarov, stalni suradnik Akademije. Postarov je pak objasnio da se u grafičkom oblikovanju antologije vodio načelima jednostavnosti i unošenja nekih detalja u cjelinu. 


Članske iskaznice novim akademicima iz Hrvatske, oni uzvratili pjesničkim govorom

Na svečanosti je članske iskaznice Slavenske akademije primilo četvero od ukupno sedam novih članova iz Hrvatske - Tomislav Marijan Bilosnić, Iris Biškupić Bašić, Miro Gavran i Luko Paljetak, a za troje novih članova koji su bili spriječeni -  Marinu Čapaliju, Jakšu Fiamenga i Dimitrija Popovića iskaznice su primili njihovi prijatelji. Iskaznicu člana Akademije primio je i pjesnik Pero Pavlović iz Bosne i Hercegovine.

Uz riječi zahvale predsjednici Nyagalovoj, novi članovi uzvratili su i govorenjem svoje poezije, a u tome su ime se pridružili i 'stari' članovi - Ivan Golub, Nadia Popova, Anžela Dimčeva, Davor Grgurić, Nataša Vorobjeva Hržić, Silvija Benković, Enerika Bijač, Diana Burazer i Maja Gjerek Kušenić. 

Priređena je i prigodna izložba knjiga u izdanju Slavenske akadmije i knjiga bugarskih autora prevedenih na hrvatski jezik u izdanju DHK ogranaka iz Rijeke i Koprivnice, kao i časopisa "Znaci" koji objavljuje Slavenska akademija o temi dodira kultura te promocije književnosti i umjetnosti slavenskih naroda.

U programu su sudjelovali i predsjednik DHK-a Điro Vidmarović i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj Raško Ivanov, a popraćen je i glazbenim dijelom.

Susret će biti nastavljen u srijedu u DHK-u gdje će se u sklopu tribine "Susreti u DHK" održati okrugli stol pod nazivom "Ishodišne poveznice književnosti i umjetnosti slavenskih naroda" uz sudjelovanje akademika Elke Nyagolove i Ivana Goluba te predsjednika Đure Vidmarovića i razgovora o toj temi s posjetiteljima.

U Zadru će pak u četvrtak navečer kod morskih orgulja biti održana međunarodna pjesnička večer.

Međunarodni program književnosti i umjetnosti slavenskih naroda "Od Crnog do Jadranskog mora" podržalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.5.2022. 12:03:11

Create Account