U Knjižnici Sesvete predstavljena knjiga Eveline Rudan "Smiljko i ja si mahnemo"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.12.2020. 10:39:55
U Knjižnici Sesvete predstavljena knjiga Eveline Rudan "Smiljko i ja si mahnemo"

Foto: Knjižnica Sesvete

Sesvećanka, Evelina Rudan, predstojnica Katedre za hrvatsku usmenu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ugledna književnica, predstavila je u Knjižnici Sesvete svoju novu knjigu.



Predstavljanje knjige autorice Eveline Rudan „Smiljko i ja si mahnemo“ u nakladi Frakture održano je u četvrtak, 17. prosinca u Knjižnici Sesvete. Knjigu poezije uz autoricu predstavila je i sveučilišna profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Lahorka Plejić Poje, te Porinom nominirani glazbenik Ivan Kapec koji je predstavljanje dodatno glazbeno obogatio solo izvedbama na akustičnoj gitari. 


Evelina Rudan Kapec je pjesnikinja i sveučilišna profesorica i predstojnica Katedre za hrvatsku usmenu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Živi u Sesvetama. Zastupljena je u više antologija i pregleda suvremene hrvatske poezije, a pjesme su joj prevedene na slovenski, češki, engleski, njemački, španjolski, talijanski, rumunjski i nizozemski. Predaje na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Bavi se usmenim žanrovima, intertekstualnim (i intermedijalnim) vezama usmene i pisane književnosti i oblicima nove usmenosti. Za knjigu Vile s Učke. Žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja (2016.) dobila je nagradu Filozofskoga fakulteta 2017. godine.


Knjiga pjesama „Smiljko i ja si mahnemo“ osvojila je Nagradu Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta.


O knjizi

U novoj zbirci Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove) autorica je iznova zaronila u čakavsko narječje. Zbirka sadrži četrdeset obrojčenih nenaslovljenih tekstova. Već pri prvom čitanju kao njihova ključna obilježja nadàju se: ritualno otvaranje svake pjesme naslovnom rečenicom Smiljko i ja si mahnemo (što sugerira ciklizaciju pojedinačnih tekstova u formalno i motivsko-tematski povezanu cjelinu), izrazita narativnost izlaganja, brojni ludički elementi koji unose neočekivane preskoke u poetsku priču (što naraciji pribavlja lirska svojstva), ritam koji vrlo funkcionalno segmentira tekst.

…Stavljajući u podnaslov žanrovsku dosjetku balada na mahove Evelina Rudan kao da je recipijentu poručila da će imati posla s tekstom koji ćudljivo rabi pojedine jezične i kompozicijske mehanizme te otvorene književne vrste, tj. da ju dopunjuje kompozicijskim, formalnim, izričajnim i  ugođajnim inovacijama. Ukratko podnaslov balada na mahove najprije treba razumjeti kao osvještavanje mjestimičnog žanrovskog karaktera zbirke, iako ne treba isključiti ni doslovnu asocijaciju na mahanje.


Dobra zbirka, vrlo dobra, odlična. Svakako čitati. Smiljka doista treba upoznati.

Krešimir Bagić – Vijenac 


Poveznica na video zapis s predstavljanja knjige Eveline Rudan je OVDJE 


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account