Uručene Nagrade Grigor Vitez za 2016.

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 21.3.2017. 20:58:20
Uručene Nagrade Grigor Vitez za 2016.

Foto: HINA / Kašmir HUSEINOVIĆ / ml

Prestižne 49. nagrade Grigor Vitez za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2016. Saveza društava Naša djeca Hrvatske dodijeljene su u utorak u Zagrebu Ani Đokić, Sanji Pilić, Ani Kadoić i Marseli Hajdinjak, a na svečanosti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uručeno je i jedanaest posebnih priznanja.


Njih je u konkurenciji od ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika odabralo stručno povjerenstvo koje su činili književnik Ludwig Bauer kao predsjednik, Marina Gabelica kao dopredsjednica, te kao članovi ilustratorica Andrea Petrlik Huseinović, književnica Sanja Polak, komparatistica i tajnica Nagrade Snježana Krpes, te koordinatorica Nagrade Marina Žilić.

Laureate je u Maloj dvorani Lisinski uvodno pozdravila predsjednica Saveza društava Naša djeca Aida Salihagić Kadić. Istaknula je kako je riječ o prvoj i najstarijoj nagradi za dječju književnost u Hrvatskoj, koja je u pedeset godina postojanja izrasla u najviše i najprestižnije priznanje za književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu.

Godišnja nagrada Grigor Vitez za dječju književnost i ilustraciju, osnovana 1967., dodjeljuje se za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice. 

Ove godine, nagradu su podržali Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Zagreb.

U ime Grada Zagreba laureatima je čestitala Katarina Milković iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. 

Milković je zahvalila Savezu društava Naša djeca na hvalevrijednoj inicijativi, te entuzijazmu i trudu koji godinama ulaže u promidžbu hrvatske dječje knjige, poručivši kako će ga Grad Zagreb nastaviti podržavati u nastojanjima i ljubavi prema dječjoj knjizi.

Okupljenima se obratila i Olga Vitez, kći književnika Grigora Viteza po kojemu je nagrada dobila ime, dugogodišnjeg suradnika Saveza koji je najveći dio svojeg opusa posvetio djeci. Istaknula je kako je Vitez volio i razumio djecu i želio im dati nešto svoje, te uvijek bio otvoren prema svima, "učitelj od glave do pete, s puno srca srdačnosti i veselja".


Maštoviti autori stilski šarmantnih, poučnih i hrabrih djela

Ove godine na natječaj za nagradu prispio je rekordan broj prijavljenih djela, koje su većim dijelom objavili tzv. mali nakladnici. Po mišljenju povjerenstva nagrade, odlikuje ih visoka umjetnička i profesionalna razina produkcije, te originalnost i suvremenost.

Nagrada za književni tekst za djecu pripala je književnici Ana Đokić za knjigu "Bao baobab i mala Kibibi", "u kojoj autorica vještom naracijom odvodi najmlađe čitatelje u afrička prostranstva", objavljenu u izdanju Knjige u centru, za koju je ilustracije napravila Dubravka Kolanović.

"Pisana jednostavnim narativnim stilom, knjiga 'Bao baobab i mala Kibibi' donosi inspirativnu, univerzalnu priču o smislu pravoga prijateljstva, hraneći dječji svijet životnim optimizmom koji smo dužni njegovati i neprestano održavati za bolji i ljepši sadašnji trenutak", obrazložio je procjenjivački sud svoju odluku.

Preuzevši nagradu od predsjednika stručnog povjerenstva Ludwiga Bauera autorica je istaknula kako joj je posebno drago što je prvi put ta velika nagrada pripala upravo slikovnici. Zahvalila je žiriju na nagradi i maloj Kibibi, "jer je toliko narasla i osvojila nagradu".

Nagradu za književni tekst za mladež za 2016. dobila je književnica Sanja Pilić za knjigu "Pošalji mi poruku", objavljenu u izdanju nakladnika Mozaika knjiga, "slojevit roman u kojemu je spisateljica uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice".

"Autorica u knjizi nastavlja promatrati suvremenu mladež i njihove preokupacije, beskompromisno obrađujući tabu teme, nenametljivo projicirajući prave životne vrijednosti. Njezin je fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni, u romanu koji vjerno preslikava svakodnevnicu suvremenih mladih, te povratno čitatelja potiče na promišljanje i zaključivanje", mišljenje je stručnog povjerenstva.

Pilić, kojoj je to treća Nagrada Grigor Vitez, zahvalila je na nagradi istaknuvši kako je posebno uzbuđena zbog gotovo "nevjerojatne činjenice" da ju dobiva treći put.


Velik broj prijavljenih slikovnica i ilustriranih knjiga

Prosudbeno povjerenstvo posebno je pohvalilo ilustratorsku produkciju prijavljenih naslova, kojih je bilo velik broj među 92 knjige pristigle na natječaj, posebno zbog toga što je kvalitetnu slikovnicu ili ilustriranu knjigu jako je skupo proizvesti jer ona je djelo najmanje dva autora – pisca i ilustratora.

Nagrada za ilustraciju za mlađu dob djece pripala je nagrađivanoj ilustratorici Ani Kadoić za ilustracije u autorskoj slikovnici "Što rade odrasli", "vrlo zanimljivoj slikovnici u kojoj na zabavan način obrađuje svijet odraslih gledan kroz dječje oči" te za ilustracije u slikovnici Kašmira Huseinovića "Petar i tramvaj" (Dječja knjiga), "u kojoj razrađuje dječje snalaženje u prometu i gradu".

U slikovnici "Što rade odrasli", Ana je na sebi svojstven način, crtežom pastelnih boja i uporabom kolažiranja dijelova vlastitih crteža, prikazala zbunjenost jedne djevojčice svijetom odraslih, dok je u slikovnici "Petar i tramvaj", bogato koristeći kolaž, stvorila prave male kazališne scene s puno slojeva i likovno odlično razrađenim odnosom interijera i eksterijera, pojašnjenje je odluke ocjenjivačkog suda. 

Kadoić je zahvalila na nagradi, koju je dobila prvi put, i to, kako je napomenula, odmah za dvije slikovnice, a posebno je ponosna što je nagrađena knjiga "Petar i tramvaj", "koja je imala dug put do realizacije". 

Nagradu za ilustraciju za stariju dob djece ove je godine dobila afirmirana ilustratorica, dizajnerica i slikarica Marsela Hajdinjak za ilustracije u slikovnici "Slavuj" Hansa Christiana Andersena (Golden marketing-tehnička knjiga), koje karakterizira "jasan, detaljan, filigranski crtež i žarke, raznolike boje i nijanse". Knjiga je već uvrštena i u stalni postav Andersenova muzeja u njegovu rodnom gradu Odenseu.

"Vrhunska kompozicija i cizelirana perfekcija vidljiva u svakom detalju, govore o dugotrajnom odgovornom radu", pojasnio je žiri svoju odluku.

Hajdinjak je istaknula kako je iznimno ganuta, zahvalna i sretna zbog nagrade, te poručila: "Živjele bajke i živjele slikovnice!".

Dobitnicima se uručuje novčani iznos, diploma i statua "Ptica", rad akademske slikarice Ksenije Kantoci.

Na svečanosti su uručene i pohvale Nagrade Grigor Vitez za 2016., i to Vandi Čižmek, Ivani Guljašević, Tihomiru Horvatu, Igoru Knižeku, Željki Mezić, Tomislavu Torjancu, Ivanu Vitezu, Piki Vončini i Aljoši Vukoviću, te posthumna pohvala Nadi Mihelčić i pohvala Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade za velik doprinos i afirmaciju književnosti za djecu i mlade.

Umjetnički dio programa osmislila je umjetnička organizacija "Kazalište prijatelj", koja je izvela dijelove iz predstave "Grigor Vitez: Igra se nastavlja". 


(Hina)


Create Account