Međunarodni Dan muzeja obilježen i u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.5.2022. 14:35:42
Međunarodni Dan muzeja obilježen i u Muzeju Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

U Muzeju Prigorja obilježen je jučer Međunarodni dan muzeja - 18. svibnja. 



Nositelj manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar koji je tu ulogu preuzeo još 1980. godine. Ove godine Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu pozvao je muzeje da kroz koncepte održivosti, inovacija i obrazovanja istraže potencijal baštinskih ustanova u ostvarivanju društvenog napretka.


A do konca mjeseca traje i 27. Edukativna muzejska akcija Hrvatskog muzejskog društva koja spaja muzeje diljem Hrvatske kroz zajedničku temu - ove godine to je PLES. Uz pomoć stručnjakinja iz Javne ustanove - Maksimir Muzej Prigorja pripremio je radionice "Pleši kao pčela" kojima djecu uvodi u rasplesani svijet životinja Sesvetskog prigorja i upoznaje ih s njegovim plesačkim zvijezdama i njihovim omiljenim koreografijama.


U čast Međunarodnog dana muzeja pod prozore Muzeja Prigorja izvješeni su „ručnici“ koje su oslikali polaznici muzejskih uskršnjih radionica pod vodstvom Sanele Đurinec Raič, baš kao što je nekad bio običaj Sesvećana u prigodama posjeta važnih gostiju. Najreprezentativnije zgrade u središtu Sesveta - kurija, župni dvor i kuća obitelji Weinberger bile su tada ukrašene tako da su se kroz prozore na katu izvjesili najljepši komadi kućnog tekstila, mahom ručnici. 


"Ovom akcijom oživljavamo ovaj stari običaj", kaže glasnogovornik Muzeja Prigorja Tomislav Mrčić.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account