Sesvetski gimnazijalci za nagradu danas boravili u Europskom parlamentu - online

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.11.2020. 12:44:48
Sesvetski gimnazijalci za nagradu danas boravili u Europskom parlamentu - online

Foto: Gimnazija Sesvete

Nagradu Euroscole, posjet Europskom parlamentu, učenici Gimnazije Sesvete mogli su ostvariti jedino putem interneta, no i to su "odradili" s jednakim žarom.



Euroscola je redoviti godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola u dobi od 16 do 18 godina, iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. Učenici iz Hrvatske u programu sudjeluju od hrvatskog članstva u Europskoj uniji 2013. godine.


Učenici iz svih 28 država članica Europske unije predstavljaju svoje škole na kvalifikacijskim prednatjecanjima u vlastitim državama, a najuspješniji među njima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta učenici sudjeluju u simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu, te glasaju o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse, prilikom čega imaju i priliku vježbati svoje vještine stranih jezika.


Na žalost, ove je godine situacija potpuno drugačija, tako da nije bilo moguće fizički otići u Strasbourg i sve se odvijalo putem interneta. 


A za naše gimnazijalce sve je počelo još lani. Natječaj za sudjelovanje u programu Euroscola bio je otvoren od 1. studenog do 1. prosinca 2019. godine, a od učenika srednjih škola tražilo se da na angažiran, pamtljiv i personaliziran način odgovore na pitanje "Što EU čini za moju školu, moje mjesto, moj kraj?".


Zaprimljeni su video uradci iz cijele Hrvatske, a učenici su na iznimno kreativan i savjestan način obradili teme vezane uz prvi prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine: Europa koja se razvija, te su sve snimili u obliku jednominutnih televizijskih priloga.


Od svih pristiglih uradaka, stručni ocjenjivački sud  najveći je broj bodova dodijelio prilogu Gimnazije Sesvete koja je osvojila putovanje u Strasbourg!


Sudjelovanje u parlamentu osvojila je dramska grupa još prije korone, a online sudjelovanje bilo je baš danas na Međunarodni dan dramskog odgoja. 


Čestitke našim gimnazijalcima i njihovoj profesorici Željki Župan Vuksan.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account