U Gimnaziji održana panel diskusija "Sesvete – kvart mladih"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.11.2022. 11:16:57
U Gimnaziji održana panel diskusija  "Sesvete – kvart mladih"

Foto: Lana Brnić, 3.a/Gimnazija Sesvete

U multimedijskoj dvorani Gimnazije Sesvete održana je u ovoj  Godini mladih panel-diskusija naziva Sesvete – kvart mladih, prva javna rasprava koja promiče suradnju učenika Gimnazije Sesvete i lokalne zajednice.


    U sklopu Godine mladih učenici fakultativne nastave Medijska kultura organizirali su u ponedjeljak  28. studenog 2022. panel-diskusiju pod nazivom Sesvete – kvart mladih. Mladi se žele uključiti u razvoj Sesveta te stigmu Sesvete – spavaonica pretvoriti u Sesvete – kvart mladih. Cilj javne rasprave bio je bolje se informirati o projektima napretka u Sesvetama na ekološkom, digitalnom te društvenom i kulturnom području kao i potaknuti na izradu plana i projekta u kojem bi se mogli obuhvatiti neki prijedlozi navedeni u panel-diskusiji. Gosti koji su ujedno i predstavnici lokalne zajednice, sesvetskih udruga i portala bili su predstavnica Školskog odbora iz reda Osnivača i članica Gradske četvrti Sesvete Ivana Vladimira Pertic, predstavnik Udruge zelene i plave Sesvete Radoslav Dumančić, koji je također član Školskog odbora, i Borko Samec, novinar portala Sesvete danas. U ime ravnateljice Škole sudionica rasprave bila je pedagoginja Ana Trtanj. 


Moderatorice javne rasprave bile su učenice trećih razreda Martina Baltić, Ana Tomašek i Iva Perko koje su zajedno sa svojim grupama pripremile pitanja i prijedloge vezano za uključive, zelene i digitalne Sesvete, a panel-diskusiju vodili su Lana Brnić i David Martinjak. 


Tijekom rasprave istaknuto je kako je nužno čuti što misle mladi, kako treba poticati mlade na uključivanje u društveni i kulturni razvoj Sesveta te uvažavati njihove ideje i prijedloge o kvalitetnijem i boljem životu svih stanovnika Sesveta. 


Gospodin Radoslav Dumančić istaknuo je da su ekološke katastrofe Sesvetski Kraljevec i Soblinec te vrlo slaba osviještenost i odgovornost stanovnika prema smeću. U nadi da će kompleks bivše tvornice Sljeme ipak biti središte kulture, obrazovanja podsjetio je na činjenicu da se treba izgraditi nova osnovna i srednja glazbena škola te poduzetnički inkubator koji bi u Sesvete doveo mnoge poduzetnike i gospodarstvenike. 


Zahvaljujući na pozivu, gospođa Ivana Vladimira Petric istaknula je kako su ovakvi razgovori s mladima važni i nužno je da iznesu svoje ideje kako se uključiti u društveni život, a lokalna će vlast naći načina kako podržati i ostvariti dobre ideje. 


Nakon što je predstavio portal Sesvete danas, gospodin Borko Samec pozvao je mlade na aktivnost, čak pomalo i drskost te predložio da se napravi jedna anketa što mladi žele, kakve Sesvete i kakav život u Sesvetama. Podsjetio je na bivšu suradnju s mladim novinarima Gimnazije Sesvete te predložio da se obnovi suradnja u kojoj bi učenici novinari pisali za portal Sesvete danas. 


Iznoseći iskustvo rada s učenicima na fakultativnoj nastavi Škola i zajednica koja se provodi od školske godine 2022./2023., pedagoginja Ana Trtanj rekla je da prikupljaju ideje mladih kako povezati školu i lokalnu zajednicu. 


U zaključcima panel-diskusije nametnuli su se i neki prijedlozi kao poučna staza Dragutina Domjanića, botanika kao fakultativni predmet, humanitarni nogometni turnir posvećen mladim poginulim Sesvećanima, Ivanu Grbavcu i Josipu Briškom, drive kino, festival prijateljstva, nove digitalne instalacije po kvartu poput digitalnog voznog reda vlakova, solarnih klupa ili velikih digitalnih plakata, izgradnja centra izvrsnosti i pokretanje društvenih mreža koje bi vodili mladi. 


Publiku panel-diskusije Sesvete – kvart mladih činili su učenici trećih razreda koji u sklopu ishoda predmetnog kurikula Hrvatskog jezika imaju raspravljačke tekstove među kojima je i javna rasprava. 

Tekst: Martina Baltić, 3.a


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account