GŠ Zlatka Grgoševića, OŠ Sesvete i OŠ Sesvetska Sela zajednički obilježili Svjetski dan hrane "Gorivo za budućnost"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.11.2024. 11:36:58
GŠ Zlatka Grgoševića, OŠ Sesvete i OŠ Sesvetska Sela zajednički obilježili Svjetski dan hrane  "Gorivo za budućnost"

Foto: Školske fotografije

Svjetski dan hrane obilježen je  u OŠ Sesvetska Sela zajedničkim međuškolskim projektom "Gorivo za budućnost" GŠ Zlatka Grgoševića, OŠ Sesvete i OŠ Sesvetska Sela.



Povodom Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. listopada, učenici Glazbene škole Zlatka Grgoševića, te osnovnih škola Sesvete i Sesvetska Sela sudjelovali su u edukativnim aktivnostima u sklopu projekta Gorivo za budućnost. 


Cilj ovog projekta, kojeg su vodile nastavnice Ana Lopac Groš, Marijana Magdić, Tanja Prigorec i Katarina Kuntić, bio je podići svijest o važnosti zdrave prehrane i održivosti prehrambenog sustava te potaknuti učenike na razmišljanje o utjecaju hrane na organizam i zdravlje. U sklopu projekta održano je nekoliko radionica.


Radionica o zdravoj prehrani i analiza makromolekula

Kroz radionice, učenici su proučavali prehrambeni sustav i analizirali ključne makromolekule – proteine, ugljikohidrate i masti. Na taj način naučili su o osnovnim sastavnicama prehrane i njihovim funkcijama u organizmu. Poseban fokus bio je na procesu probave, čime su učenici dobili bolje razumijevanje o važnosti pravilne razgradnje hrane i utjecaju različitih namirnica na tijelo.


Radionica "Smuti svoj Smuti"

Jedna od zanimljivijih aktivnosti bila je izrada vlastitog smutija. Učenici su kombinirali razne vrste voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki, stvarajući nutritivno uravnotežene napitke prema vlastitom ukusu. Na ovaj praktičan način, učenici su naučili kako balansirati različite skupine namirnica i stvarati obroke optimalnih nutritivnih vrijednosti.


Izrada "Zdravog tanjura" i promocija zdravih navika

Učenici su se okušali i u sastavljanju "zdravog tanjura", slažući uravnotežene obroke te učeći kako pravilno kombinirati namirnice za optimalno zdravlje. Aktivnosti su uključivale i javnu radionicu, gdje su učenici pekli wafle koje su posluživali s domaćim pekmezima. Ova radionica privukla je velik broj posjetitelja, pružajući priliku za promociju zdravih prehrambenih navika i naglašavanje važnosti hrane za zdravlje i kvalitetu života.


Edukativni plakati

Kako bi znanje dodatno proširili među ostalim učenicima, sudionici su izradili plakate s porukama o važnosti zdrave prehrane i savjetima za pravilno kombiniranje namirnica. Plakati su izloženi u školskim prostorima, kako bi svi učenici mogli dobiti važne informacije i inspiraciju za stvaranje uravnoteženih obroka.


Ove aktivnosti u sklopu projekta Gorivo za budućnost pružile su učenicima priliku da kroz praktičan i edukativan pristup steknu vrijedna znanja o zdravoj prehrani, održivosti prehrambenog sustava i zdravim navikama koje su ključno "gorivo" za njihovu budućnost.


Tekst napisale nastavnice: Ana Lopac Groš i Marijana Magdić


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.10.2024. 10:55:20

Create Account