Mislav Herman: Program zagrebačkog HDZ-a je program za budućnost Zagreba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.5.2021. 11:49:13
Mislav Herman: Program zagrebačkog HDZ-a je program za budućnost Zagreba

Foto: Promo

Promocija:


Predsjednik Zagrebačkog HDZ-a i nositelj liste za Gradsku skupštinu dr. Mislav Herman u interwievu za Sesvete danas govori o razvoju Zagreba u novom mandatu.




Nositelj ste liste HDZ - HSLS- HSU za Gradsku skupštinu Grada Zagreba i predsjednik zagrebačke gradske organizacije HDZ-a, osim političkih funkcija - tko je Mislav Herman?


Dolazim iz liječnićke obitelji i medicina je zapravo bila logičan slijed. Medicinski fakultet je u mojem kvartu, blizu osnovne škole, sve mi je nekako bilo blizu. Staž sam odradio u Vinogradskoj bolnici, a nakon položenog državnog ispita počeo sam raditi kao znanstveni novak u Petrovoj bolnici gdje sam kasnije odradio specijalizaciju i subspecijalizaciju iz perinatologije. I nakon 20 godina staža i dalje me oduševljava razvoj djeteta, od samog početka trudnoće, sve do poroda koji je zaista svečan čin, najviše za majku, ali i za mene koji u tome sudjelujem.


Od studentskih dana sam ušao u politiku, prvo kroz studentsku organizaciju i studentske izbore koje sam osvojio te nastavio u Studentskom zboru. Na fakultetu sam se učlanio u HDZ, i u stranci sam prošao bas sve razine - od temeljnog i područnog odbora, pa do predsjednika Gradskog odbora sto je funkcija koju obnašam danas. Cesto mi se postavlja pitanje zašto politika? Imam siguran posao koji zaista volim, ali osjećam i potrebu biti društveno koristan na političkoj razini. Kao liječnik naviknut sam donositi teške i brze odluke i to je nešto sto donosim i u politički život jer nemam nikakvih zadrški u preuzimanju odgovornosti.


Iako sam bio predsjednik Gradske skupštine na kraju mandata , jasno sam pokazao - proaktivnost, uključivost i osjetljivost za potrebe naših sugrađana, poticao sam dijalog s naglaskom na kvalitetno upravljanje Gradom. Nadalje planiram uvažavati različitost mišljenja, svaki konstruktivan i dobar prijedlog neovisno od koga dolazio uvažavat ću i nadalje, kako bi ostvarili najbolji i najkvalitetniji projekti i prijedlozi na korist i dobrobit svih građana Zagreba. Moje područje djelovanja je zdravstvo i socijalna politika, pokrivao sam i ostale druge teme kada se za to pokazala potreba, tako će biti i dalje. Sigurno ću biti izabran kao i dobar dio mog tima Hrvatske demokratske zajednice u Gradsku skupštinu Grada Zagreba te sam uvjeren da ćemo osvojiti respektabilan broj mandata.


Koji su Vam glavni ciljevi, prioriteti na početku samog mandata?


Program zagrebačkog HDZ-a je program za budućnost Zagreba. 

Želimo Grad bez korupcije, uvest ćemo obvezu objave imovinskih kartica za sve gradske pročelnike i direktore gradskih poduzeća te načelo transparentnosti u postupke javne nabave i u javne natječaje, u koje ćemo uključiti i predstavnike oporbe. Objavit će se detaljne informacije o postupcima javne nabave i potpisanim ugovorima.


Želimo brzu i učinkovitu obnovu - kako bismo dodatno pomogli našim sugrađanima koji su najteže pogođeni potresom, Grad Zagreb će plaćati kamate na kredite naših sugrađana za obnovu svoje imovine.


Želimo kvalitetan život za svaku Zagrepčanku i Zagrepčana - izgradit ćemo nacionalnu dječju bolnicu i osigurati kvalitetan sustav socijalne skrbi uz učinkovitu borbu protiv siromaštva. Obnovit ćemo vrtiće, osnovne i srednje škole te institucije u visokom obrazovanju te sagraditi nove škole posebice u kvartovima koji imaju pozitivan prirast stanovništva.


Osigurat ćemo besplatan vrtić za svu djecu u Zagrebu i izgraditi 15 novih vrtića koji će se financirati sredstvima EU-a. Obnovit ćemo vanjske sportske terene vrtićima i osnovnim školama. Skrbit ćemo se za sve naše umirovljenike i razvijati programe aktivnog starenja u Zagrebu za dostojanstven život sugrađana treće dobi.


Vijećima gradskih četvrti konačno treba dodijeliti pravnu osobnost kako bi što kvalitetnije mogli upravljati financijskih sredstvima koja ima i pripadaju.


Potrebno riješiti imovinsko pravne odnose kako bi mogli asfaltirati prometnice i ulice te  osigurati kvalitetan parking oko stanica ili stajališta javnog prijevoza (autobusni i željeznički)


Osigurat ćemo podršku našim poduzetnicima i obrtnicima te u suradnji s Vladom RH poduzimati mjere kako bi im olakšali poslovanje, očuvali radna mjesta njihovih zaposlenika i likvidnost poduzeća i obrta.


Zagrebu je potreban siguran, brz i održiv promet i javni prijevoz - potrebno je smanjiti prometne gužve, riješiti uska prometna grla, osigurati pružne prijelaze, riješiti problem Branimirove, izvršiti denivelaciju željezničke pruge, izgraditi željeznička stajališta i konačno riješiti problem i Dugoselske ceste.


Spomenuli ste gradnju novih škola i dječjih vrtića, kako i od kuda financijska sredstva?


Novac postoji ali se njime nedovoljno racionalno upravlja, upravo kako naš kandidat za gradonačelnika ističe i javno komunicira nudimo transparentno upravljanje gradom, odnosno jasni i javni prikaz svih prihoda i rashoda, svake kune iz proračuna.


A drugi dio sredstava povući ćemo iz fondova Europske unije. Zagrebački remetinečki Rotor je idealan primjer kako se u sinergiji s EU fondovima i racionalnim upravljanjem financijama moguće je izgraditi ovako vrijedan prometno infrastrukturni projekt. Isto tako, na sličan način, uvjeren sam moguće je osigurati i 500 milijuna kuna potrebnih za izgradnju dječjih vrtića neće i ne smije biti problem.


Spominjete projekte visokih vrijednosti, krupne kapitalne projekte - u kojim segmentima je posebno potrebna suradnja lokalne samouprave s Vladom RH?


Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem surađuje sa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Grad Zagreb je tako povukao 56,7 milijuna kuna iz EU fondova naravno da se sada otvaraju dodatne mogućnosti povlačena novaca poradi provedbe brže i kvalitetnije obnove Grada Zagreba. Pozitivan primjer suradnje zagrebačkog HDZ-a i Vlade RH je Osnovna škola na Bukovcu, odličan primjer po kojemu se može nastaviti izgradnja i ostalih obrazovnih ustanova i objekata ali obnova škola stradalih u razornom zagrebačkom potresu. Proces rušenja i izgradnje nove  OŠ Bukovac sufinancirat će se iz 683,7 milijuna eura koji dolaze iz Fonda solidarnosti EU-a.


Također, bitno je spomenuti kako se Grad pridružio državi u pripremi projekta Nacionalne dječje bolnice a s HEP-om prijavio i povlačenje 421,5 milijuna kuna za revitalizaciju vrelovodne mreže kako ne bi imali više situacije s pucanjem cijevi i gubitkom vode u južnim dijelovima Grada. Navedeni način suradnje s Vladom RH planiramo nastaviti i intenzivirati kako bi pokrenuli što više novih projekata na kojima će Grda biti prepoznat i pozicioniran što više na europskim i svjetskim ljestvicama i kvalitete i izvrsnosti učinkovitosti i znanja.


Financije su važan aspekt našeg života pa tako i političkoga, možete li nam reći na koji način se zagrebački HDZ financira svoju kampanju?


Sredstava za kampanju prikupljaju se kao i inače do sada sukladno zakonu i pozitivnim propisima a po okončanju lokalnih izbora sve ćemo transparentno i objaviti. Predviđeni troškovi za sada su oko 500 tisuća kuna, nastojali smo u ovim specifičnim okolnostima provoditi kampanju uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka HZJJ te odraditi samo nužno što je bilo za provedbu ove izborne kampanje. Za usporedbu recimo - SDP i Možemo već su komunicirali kako su prešli prag od 500 tisuća kuna troškova, mi još nismo, naravno da određenih troškova u kampanji mora biti ali smatramo kako je naš planiran iznos razborit i racionalan.


Reforma gradske Uprave je neizbježna, kakav je Vaš stav spram o gradskoj upravi?


Mišljenja sam kako u Gradskoj upravi i gradskim trgovačkim društvima radi jako puno stručnih i kvalitetnih ljudi, i to nam treba biti polazišna točka. Generaliziranje zaposlenika gradske uprave treba izbjeći, nedopustivo je da većina onih koji rade svoj posao pošteno i stručno trpe objede radi nekolicine. Potrebno je uvesti poslovni model kojim će se pratiti učinkovitost, produktivnost i putem kojega se potiče izvrsnost - prema tome model upravljanja koji stimulira one koje žele biti još bolji i napredovati a ne skupljanje dokaza za nečiji otkaz. U trenutnoj situaciji teško je razmišljati o otpuštanjima i smanjenju radnih mjesta, upravo suprotno potrebno je kroz razne mjere i mehanizme očuvati radna mjesta.


Isto tako mišljenja sam kako nam je potrebna djelotvorna gradska uprava - brza, efikasna, proaktivna i motivirana. Gradska uprava je servis građana, ona treba biti tu za njih - bilo za pitanje, upute za ostvarivanje nekog prava ili pojašnjenje.


Za čelnike gradskih trgovačkih društava planirate uvesti imovinske kartice, takvu vrstu standarda nema još niti jedna jedinica lokalne i regionalne samouprave.


Smatram kako bi svi rukovoditelji, govoreći s lokalne razine, trebali sukladno demokratskim standardima pokazati i dokazati putem objavljivanja imovinskih kartica da su upravo oni pravi izbor za određene pozicije odnosno da svojim pozitivnim primjerom transparentnosti na isti način će voditi i gradska poduzeća. Javnost ima pravo znati, osim stručnosti, obrazovanja i edukacija potrebno je potvrditi da neki pretendent za čelnika gradskog poduzeća ispunjavanja i ostale kriterije. Odličan primjer je Grad Bjelovar, ujedno bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak je i naš koalicijski partner iz redova HSLS-a od kojega možemo preslikati dijelove o transparentnom raspolaganju financijama na Grad Zagreb.


Koja je Vaša poruka biračima za nedjelju, 16. svibnja.. 


Pozivam Zagrepčanke i Zagrepčane da u nedjelju 16.svibnja izađu na izbore i daju nam povjerenje za odgovorno vođenje Gradom. Zagreb je umoran od demagogije netransparentnosti i neznanja sad je bitno da budemo cjelina, sad je bitno da budemo jedno s našim Zagrebom, kako bi naš grad bio grad zadovoljnih i sretnih ljudi i obitelji. 

Izađite na izbore i zaokružite Liste HDZ-HSLS-HSU za Vijeće mjesnih odbora, Vijeće gradskih četvrti, za Gradsku skupštinu Grada Zagreba i konačno za našeg kandidata za gradonačelnika Davora Filipovića.




Video: Promo

Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:24:13

Create Account