ORaH i Zeleni najavljuju aktivan angažman na smanjenju stakleničkih plinova

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.7.2021. 15:34:46
ORaH i Zeleni najavljuju aktivan angažman na smanjenju stakleničkih plinova

Foto: Pixabay

Paket zakonodavnih prijedloga za smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine u EU-u tek je prvi korak u ostvarenju Zelenog plana, ocijenila je u nedjelju Zelena Alternativa-ORaH i najavila da će s klubom Zelenih u Europskom parlamentu aktivno pratiti provedbu tih mjera.ORaH će se, kao i druge članice Europske zelene stranke, zalagati "u svojoj zemlji za što bržu implementaciju zakonodavnog paketa 'Fit for 55' i nuditi rješenja koja će omogućiti njegovo dosljedno provođenje. Pri tome će usko surađivati s klubom Zelenih u Europskom parlamentu",  najavljuje se u priopćenju predsjednika ORaH-a Zorislava Antuna Petrovića i zastupnika Zelenih u Europskom parlamentu Michaela Blossa.


"Grupacija zelenih u Europskom parlamentu i sve stranke članice Europske zelene stranke učinit će sve da u svakoj od zemalja Europske unije troškove saniranja zagađivanja snosi zagađivač, a ne potrošači te da se Europski zeleni plan uspješno provede",  dodaje se.


Paket zakonskih prijedloga i mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2050., u odnosu na 1990, koji je Europska komisija predstavila prošle srijede, nazvan je "Fit for 55".


Riječ je o najambicioznijoj strategiji za zaštitu klime u svijetu, koja bi trebala iz temelja promijeniti europsko gospodarstvo i svakodnevni život ljudi od načina kako će grijati i hladiti svoje kuće i stanove do toga kako će se voziti  i putovati.


Paket sadrži 13 zakonskih prijedloga, od kojih su neki potpuno novi, a neki su revizija postojećih zakona.


Petrović i Bloss drže da bi emisiju ugljičnog dioksida trebalo smanjiti napuštanjem ugljena kao goriva za stvaranje električne energije te, primjerice, korištenjem solarne energije. 


"Ključno je što prije smanjiti emisiju ugljičnog dioksida napuštanjem ugljena kao goriva za stvaranje električne energije uz obvezu postavljanja solarnih panela na nove krovove u Europskoj uniji, modernizacija naše industrije kroz klimatske sporazume i unapređivanje klimatskih tehnologija za industriju te, konačno, unapređivanje postojećih mjera kako bi automobili što prije prestali koristiti fosilna goriva. Uz dosljedno provođenje ove tri mjere može se očekivati dosizanje ključnog cilja Europskog zelenog plana", stoji u priopćenju čelnika ORaH-a i njemačkog eurozastupnika Zelenih.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 31.10.2023. 16:44:22

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account