Plenković s pola HDZ-ova vrha sinoć u Sesvetama na proslavi 33. obljetnice osnutka HDZ-a Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.2.2023. 10:37:31
Plenković s pola HDZ-ova vrha sinoć u Sesvetama na proslavi 33. obljetnice osnutka HDZ-a Sesveta

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Organizacija HDZ-s Sesvete prva je utemeljena organizacija te stranke na području Zagreba i među prvima u Hrvatskoj.



Kad se počeo mijenjati  sustav društvenog uređenja Jugoslavije koja je tada počela nestajati u njenom raspadu tadašnji politički aktivisti s idejama suprotnima ondašnjoj jedinoj političkoj opciji Saveza komunista počeli su osnivati mnoge političke stranke, među njima i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Nakon osnutka HDZ-a na razini Hrvatske, uslijedilo je osnivanje općinskih organizacija, prema tadašnjoj strukturi političko-prostornog sustava još uvijek živuće SR Hrvatske. Među prvima u Hrvatskoj, a prva u gradu Zagrebu osnovana je 4. veljače 1990. godine općinska organizacija HDZ-a Sesvete. 


Upravo jučer proslavljen je 33. rođendan sesvetskog HDZ-a, a ujedno je održana i svečanost gradske organizacije HDZ-a Zagreba čiji je sesvetska organizacija danas dio.


Na svečanosti su govorili predsjednik sesvetskog HDZ-a Ante Deur, predsjednik gradske organizacije HDZ-a Zagreba Mislav Herman, član predsjedništva HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te predsjednik stranke ujedno i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je na svečanost došao u pratnji pola stranačkog vrha među kojima su bili potpredsjednik stranke ujedno i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved, ministri Gordan Grlić Radman, Davor Filipović, Marko Primorac i Vili Beroš, te mnogi drugi stranački velikani, kao primjerice  Vladimir Šeks i Mate Granić. Naravno nazočili su i mnogi generali među njima legendarni Mladen Markač.


Predsjednik stranke i Vlade Plenković u svom obraćanju nazočnima u punoj sesvetskoj kino dvorani Narodnog sveučilišta  govorio je o pozitivnim i negativnim tijekovima i događajima u hrvatskom društveno-političkom, ekonomskom, obrambenom i svakom drugom prostoru. Dajući ipak prednost budućnosti nad prošlosti Plenković je najavio nekoliko glavnih pravaca državne politike u narednom periodu.


"Uz post potresnu obnovu bavit ćemo se energetikom i klimatskim promjenama, zatim tu je i digitalna transformacija, jer se 90% tema tiču upravo digitalne transformacije u sklopu 4. industrijske revolucije i onaj tko zakasni u taj vlak nema uvjeta da opstane, te treća tema je demografija, to je naša važna zadaća da pokušamo promijeniti taj negativni trend u državi, moramo stvoriti uvjete za dostojanstven život u obitelji, jer nama je obitelj temelj svega", uz ostalo rekao je Plenković ne zaboravljajući pri tom dotaknuti obrazovanje, koji, kako reče, je  stup društva.. "Što se tiče obrazovanja osigurali smo besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, besplatan prijevoz, besplatan obrok svima, nema više niti jednog gladnog djeteta u našim školama, gradimo gradit ćemo vrtiće i škole", zaključio je Plenković uz snažno  odobravanje nazočnih. 

Na koncu čestitao je rođendan slavljenicima koji su bili baza prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu na njegovim prvim izborima gdje je većina iz tadašnje druge izborne jedinice Dubrava 2 s 12 tisuća i Sesvete s 36 tisuća birača odlučila izabrati upravo Tuđmana za predsjednika.


Dodajmo da je uz himnu prije svakog govornika po jednu skladbu prekrasno a'capela izvela mlada pjevačica Nika Pastulović.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:24:13

Create Account