SDP Sesvete: Želimo razvoj Sesveta, ali na uravnotežen način - Priopćenje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.5.2022. 8:27:44
SDP Sesvete: Želimo razvoj Sesveta, ali na uravnotežen način - Priopćenje

Foto: SDP facebook

Sesvetska organizacija SDP-a uputila je javno priopćenje povodom, kako kažu, netočnih informacija iznesenih u javnost od strane dijela vijećnika VGČ Sesvete.



Priopćenje sesvetskog SDP-a prenosimo u cijelosti:



Priopćenje za javnost povodom netočnih informacija iznesenih od vijećnika Mosta i vijećnika Nezavisne liste Vesne Škare Ožbolt Ivana Dokše


Nakon višestrukih javnih iznošenja netočnih informacija o radu Vijeća gradske četvrti Sesvete, a pogotovo netočnosti o radu zastupnika Socijaldemokratske partije, SDP Sesvete smatra dužnim javnosti podastrijeti činjenice i pojasniti što se tijekom zadnjih mjeseci događalo u VGČ Sesvete. 


Aktualna kriza i netočne informacije na račun opozicijskih vijećnika – među kojima se posebno ističu optužbe na SDP-ov i na račun vijećnika platforme Možemo! – izazvana je na zadnjoj sjednici VGČ-a na kojoj su izglasane izmjene plana komunalnih aktivnosti i asfalterskog programa na području Gradske četvrti Sesvete. 


Vladajuća većina, sastavljan od vijećnika stranaka MB365, Most, Domovinski pokret i Ivana Dokše (koji je u VGČ izabran na listi Vesne Škare Ožbolt, ali se danas predstavlja kao nezavisni vijećnik), a potpomognuti glasovima vijećnika HDZ-a, naprasno su, bez ikakvih ranijih konzultacija, pa čak i najosnovnije informacije ostalim vijećnicima, izglasali promjene prioritetnih komunalnih aktivnosti na području GČ Sesvete. Navedenim promjenama, uz ranije planirano asfaltiranje četiriju ulica na području Starog Brestja, dodane su još tri ulice te tzv. Kašinska šetnica.  


Unatoč raspravi na sjednici VGČ-a na kojoj smo u ime SDP-a upozoravali da bi ovakve izmjene bile dobrodošle ako ne bi bile na štetu drugih mjesnih odbora, vladajuća većina ih je usvojila. Navedenim izmjenama, učinjenima i prije neslužbeno najavljenog rebalansa proračuna Grada Zagreba, na područje Starog Brestja umjesto predviđenih 1,35 milijuna usmjereno je više od 2,9 milijuna kuna. Time je na područje samo jednog mjesnog odbora usmjerena skoro trećina ukupno predviđenih proračunskih sredstava, dok ostalih 45 mjesnih odbora s područja Gradske četvrti Sesvete moraju dijeliti što im je ostalo, pa su neki MO-i dobili tek po nekoliko tisuća, a neki niti jednu kunu.


Nefunkcionalno raspolaganje proračunskim sredstvima, pogodovanje i preusmjeravanje sredstava kao rezultat flagrantne političke trgovine, prisvajanje tuđih projekata i zasluga, a ponajprije oduzimanje sredstava onim mjesnim odborima koji svojim političkim profilom nisu na tragu vladajuće grupacije u VGČ Sesvete, za nas u SDP-u je neprihvatljiva praksa. Posebno smo njome osupnuti kada se odvija na nečiju štetu, kako se dogodilo prilikom izmjene plana komunalnih akcija i asfalterskog programa.


SDP će se uvijek zalagati za svekoliki napredak i unaprjeđenje kvalitete življenja svih građana, pa tako i na području Gradske četvrti Sesvete i njenih 46 mjesnih odbora. No problem asfaltiranja ulica i ostalih komunalnih radova u Starom Brestju vuče se još od davne 2017. godine, kad je na vlasti u Zagrebu bio Milan Bandić sa svojom strankom, a u Sesvetama - isto kao i danas - MB365, s istim predsjednikom VGČ-a Sesvete. Novost je tek što se za višegodišnje nerješavanje problema sada pokušava okriviti (i) SDP. 


SDP nije niti je bio protiv asfaltiranja bilo koje ulice ili izgradnje bilo koje šetnice. SDP se protivi tek načinu određivanja prioriteta i političkoj trgovini vladajućih te zahtijevamo da proračunska sredstva budu ravnopravno raspodijeljena na sve mjesne odbore i prema prioritetima koji će zajamčiti jednaku kvalitetu života svih građana Sesveta. I ovom smo prilikom, kao i bezbroj puta ranije, upozoravali da postoje brojni komunalni problemi na području Sesveta, među koje spadaju i osiguranje vodovoda, odvodnja, manjak dječjih igrališta i vrtićkih kapaciteta… Svi su oni – po našem mišljenju – prioritetniji, a od mnogih se i ovom prilikom odustalo.


Kao stranka koja ne pravi razliku među ljudima, čak ni po osnovi njihovih političkih uvjerenja, SDP će se i dalje zalagati za transparentno donošenje odluka i rješenja koja će biti na korist svih građana i cijele Gradske četvrti Sesvete, bez ikakvog ustezanja i figa u džepu, već otvoreno, istinito i transparentno – što zahtijevamo i od ostalih političkih aktera.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account