Započinju prijave za najstariji i najveći hrvatski malonogometni turnir, 52. Kutija šibica

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.10.2023. 17:32:10
Započinju prijave za najstariji i najveći hrvatski malonogometni turnir, 52. Kutija šibica

Foto: Kutija šibica

Kroz više od pola stoljeća Kutije šibica prošlo je više od 250 tisuća igrača i milijun gledatelja, a ove godine očekuje se oko 300 ekipa s dvadesetak tisuća gledatelja.



Već 52.  po redu Kutija šibica powered by Powerade, najpoznatiji i najveći malonogometni turnir u zemlji i regiji, započinje 25. studenog, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Domu sportova.

Uz Hanžekovićev memorijal i Zlatnu piruetu, Kutija šibica jedno je od tri najdugovječnija sportska događanja u Zagrebu i zbog te činjenice uživa i veliku podršku Grada Zagreba.

-Kutija šibica sa svojom tradicijom od 52 godine je vrlo važna za Grad Zagreb. Kutija šibica ima svoje tradicionalne termine koji su dobro poznati i ne treba velika promocija da bi ova dvorana bila puna. Veliki je značaj za Grad Zagreb i njegovu promociju- izjavio je pomoćnik pročelnika za sport Grada Zagreba, Milan Pavelić.

Očekivanja su ove godine velika, prošle godine bilo je prijavljeno 286 ekipa, ove se stremi prema 300 prijavljenih ekipa.

-Ove godine očekujemo oko 300 ekipa, imamo preduvjete za to. Kutija je brend, ona je dio povijesti grada. Radili smo nekakvu statistiku za ovih više od pola stoljeća Kutije šibica, u grubim procjenama oko 250 tisuća igrača je izravno igralo na ovim parketima. Preko milijun gledatelja je bilo na ovim tribinama, a već godinama s prijenosima na televiziji s nacionalnom koncesijom još i više. Upravo ti ljudi Kutiju čine velikom. Nagradni fond je ove godine 25 tisuća eura, što je bez premca i u Hrvatskoj i u regiji- izjavio je voditelj projekta MNT Kutija Šibica, Boro Stipić.


Osim što je postala simbol Grada Zagreba i mjesto susreta raznih generacija, Kutija šibica ima i onu humanitarnu notu.

-Ove godine ćemo Dječjem domu Antun Gustav Matoš, s kojima dijelimo ogradu, odvojiti dio kotizacija. To su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi i tim ćemo novcem njima kupiti lopte i sportske rekvizite kako bi i oni ušli u svijet sporta- dodao je Stipić.

Iako je nagradni fond od 25 tisuća eura primamljiv, jako mali broj ekipa i igrača ovdje dolazi zbog toga. Tome svjedoči i trenutni trener Dinama, Sergej Jakirović, koji je i sam godinama igrao na Kutiji šibica.

- Kad se prijavite na ovaj turnir ne radite to zbog nagradnog fonda. Ja sam prvi put zaigrao '98., otada smo bili redoviti. Tu smo i riskirali ozljede jer smo bili profesionalci, ali ovo je bilo mjesto druženja, da igraš, da vidiš stare prijatelje. To je posebnost Kutije šibica. Najdraža uspomena mi je prva Kutija šibica na kojoj smo igrali. Igrali smo doslovno protiv slovenske reprezentacije, imali smo malo sreće, dobili smo na penale. Zadnji put smo osvojili 2021. veteransku, prošle godine nažalost nismo bili kompletni, a ja sigurno neću igrati ni ove godine, riskiram puno, priroda mog posla mi to ne dozvoljava, ali ću biti podrška momčadi, dolazim kao gledatelj- prisjetio se Sergej Jakirović.

I neki Dinamovi igrači izrazili su želju da zaigraju na Kutiji šibica, ali Jakirović smatra da je to u ovom trenutku prevelik rizik, pa će svi oni podršku doći dati s tribina, na kojima je prošle godine bilo preko 20 000 gledatelja- ove ih se očekuje i više.


Prijave ekipa za 52. MNT Kutija šibica započinju 2. studenog i traju do 10. studenog. Nakon toga se slažu liste, izvlačenje parova na rasporedu je 15. studenog, a uvijek se izlazi u susret momčadima koje nisu iz Zagreba.

-Ja i moje kolege se pripremamo standardno, sjedamo u dvoranu i tu smo po 12 ili 13 sati te dane, svima pokušavamo izaći u susret, ekipama koje nisu iz Zagreba omogućujemo da utakmice igraju dan za danom – izjavio je tehnički tajnik Zagrebačkog nogometnog saveza  Velimir Čarapina.

Uz 52. seniorski turnir, igra se i 16. veteranski turnir i 7. turnir žena. Turnir se igra u četiri dvorane- Dom sportova (dvorana 2), ŠSD Boško Božić Pepsi, ŠSD Dubrava i SD Sutinska vrela. Seniorski i veteranski turnir igra se s loptom veličine 5 s reduciranim odskokom, a turnir žena igra se loptom veličine 4.

Završnica turnira tradicionalno započinje na Štefanje, a 29. prosinca doznat ćemo i pobjednike 52. izdanja Kutije šibica- sve to uz izravan televizijski prijenos na HRT-u (HRTi i HRT2).

Iako je Kutija šibica često nazivana „kvartovskim turnirom“ i mjesto gdje igraju kvartovske ekipe, iz godine u godinu sve je veći broj ekipa iz drugih dijelova i Hrvatske, ali i regije.

-Nas vesele ekipe iz ostalih mjesta u Hrvatskoj ili inozemstva, tako da im ovim putem šaljem poziv da se prijave- zaključio je Kosta Kostanjević.

Prijave za Kutiju šibica moguće su na web stranici www.kutija-sibica.hr ili osobno u Domu sportova. Cijena kotizacije za seniore i veterane je 150 eura, za žene 50 eura. 

U svakom slučaju, mala cijena da budete dio povijesti, jer kako ona slavna rečenica kaže: 

„Tko nije igrao Kutiju, nije igrao nogomet!“


Create Account