U Sesvetama se igra odličan australski nogomet, utakmica ove subote na sesvetskim terenima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.5.2022. 13:54:55
U Sesvetama se igra odličan australski nogomet, utakmica ove subote na sesvetskim terenima

Foto: KAN Sesvete

Igraju ga i muškarci i žene, u Hrvatskoj nema puno klubova, a najbolji su u Sesvetama. Igra se i ove subote, u Sesvetama.



Sesvete su oduvijek bile poznate kao mjesto koje živi za sport i rekreaciju, pa su tako i stvorile mnogo uspješnih sportaša i sportskih klubova. Većina je Sesvećana dobro upoznata sa sportskim uspjesima sesvetskih nogometaša, rukometaša, košarkaša, hrvača i ostalih sportaša koji se bave poznatijim sportovima, no koliko je Sesvećana upoznato s činjenicom da u Sesvetama postoji i australski nogomet?


Australski nogomet je izrazito egzotičan amaterski sport za naše podneblje. U Australiji je nacionalni sport oko kojeg se sve vrti, a u Hrvatskoj je tek opskurni ludi sport kojim se bavi stotinjak ljudi, ali čini to vrlo strastveno. Popularni footy, kako ga zovu u Australiji, mješavina je ragbija, nogometa, košarke i rukometa. Neizmjerno je zabavan i nepredvidiv, dinamičan i prirodan, lopta je jajasta, a igrači definitivno ne izbjegavaju kontakt. Gol se zabija samo nogom, a razni elementi igre nazivaju se kick, mark, bump, handpass, shepherd...


Pravila igre na početku nitko ne razumije, ali slučajnom gledatelju ovaj spektakl time postaje još uzbudljiviji.

Australski nogomet postoji u Hrvatskoj od 2006. godine, u klupskom i reprezentativnom kontekstu. Osvajale su se medalje po cijeloj Europi, ali i zlatna medalja u Australiji 2017. godine. I dečki iz Sesveta su pomogli u tom pohodu.


2014. godine osnovan je klub Sesvete Double Blues, a nedugo zatim i ženski klub Sesvete Redlegs. Sesvete Double Blues i Sesvete Redlegs su više puta osvajali naslove domaće lige, a doživjeli su i zahtjevna natjecanja poput Srednjoeuropske lige i Lige prvaka, gdje su se natjecali s klubovima iz cijele Europe. Mnogi igrači i igračice čine dio hrvatske reprezentacije.


Naše klubove čine ambiciozni sportaši/ce i rekreativci od kojih se većina prije ovog sporta bavila raznim drugim sportovima poput nogometa, košarke i rukometa, a neki su imali i profesionalne angažmane. Ta pojedinačna iskustva svih članova utkana su u koncipiranje treninga, te taktičke i organizacijske zamisli. Primarni je cilj igrati što bolji footy, ali i biti što bolji sportaš, biti brži, jači i sposobniji. Bitno je spomenuti i socijalnu komponentu footy zajednice koju krase pozitivna atmosfera, dobro društvo i međusobna povezanost. 


"Australski nogomet je evoluirao do svog trenutnog vrhunca u Hrvatskoj, jedino pravi Australci mogu zaista ocijeniti kvalitetu, a svi mi ostali možemo uživati u entuzijazmu naših djevojaka i mladića koji su uložili svoje vrijeme i energiju u najbolji sport na svijetu. Tko bi i sanjao da bi ga u Sesvetama mogli gledati uživo ove subote. Također, velika je čast igrati ovaj sport na pomoćnom nogometnom terenu NK Sesveta" rekao nam je Dejan Pavković, predsjednik sesvetskog Kluba australskog nogometa, te dodaje: "Dođite i uvjerite se u ljepotu ovoga sporta".


Utakmica 3. kolo HLAN-a (Hrvatske Lige Australskog Nogometa) između Sesvete Double Bluesa - Zagreb Cvjetno Dockersa igra se ove subote od 15:00 na nogometnom terenu iza Vallisa. 


Parkirati se možete i na obližnjem neuređenom parkiralištu na vlastitu odgovornost. Druge odgovornosti za sada nema.



Vezane vijesti
Ažurirano: 9.5.2022. 12:27:08

Create Account