Ante Deur: Bez mjere Roditelj-odgojitelj u Sesvetama bi danas bilo 800 djece manje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.11.2021. 14:11:30
Ante Deur: Bez mjere Roditelj-odgojitelj u Sesvetama bi danas bilo 800 djece manje

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Saborski zastupnik i predsjednik sesvetskog HDZ-a, Ante Deur snažno se protivi naglom ukidanju mjere Roditelj - odgojitelj.Nakon što je početkom tjedna na svom fejsbuk profilu kritizirao gradsku vlast zbog namjere za ukidanjem mjere Roditelj - odgojitelj, Ante Deur nam je pojasnio svoje stajalište.


"Najjednostavnije rečeno, ova izvrsna pronatalitetna gradska mjera, želi se ukinuti bez adekvatnog vrednovanja učinaka, kaže nam Deur tvrdeći pri tom da gradska vlast očito nije kvalitetno proučila posljedice koje bi mogla proizvesti takva odluka. Njen prijedlog je u javnom savjetovanju, pa sva zainteresirana javnost ima prilike se očitovati, a konačnu bi odluku trebala donijeti Skupština grada Zagreba.


"Meni je potpuno jasno da je ovakva mjera kakva je bila do sad financijski neodrživa za Zagreb, no, možda da su se posavjetovali, moglo se doći do drugačijeg rješenje koje ne bi vodilo jednostranom ukidanju", govori Deur i nastavlja:

 "Mnoge su mlade obitelji odlučile imati treće dijete upravo na temelju ove mjere. Mnogi su krenuli sređivati svoje obiteljske situacije, digli kredite, posvetili se upravo djeci, a sad naglo ih se tjera u situaciju u kojoj bi neki lako mogli postati i problem društva. Vjerujte da mnoge zaposlene žene ne razmišljaju o trećem djetetu, jer je to u današnjem dinamičnom svijetu vrlo teško uskladiti. Upravo je zato ova mjera polučila odlične rezultate, a ne loše, kako aktualna gradska vlast želi prikazati".


Dodaje kako danas u Sesvetama ima osamstotinjak obitelji s troje ili više djece koje koriste mjeru Roditelj-odgojitelj. 


"Danas bi Sesvete bile siromašnije za cca 800 djece predškolske i školske dobi da nije bilo te mjere, pa to je  jedan cijeli manji hrvatski grad bez djece. Stoga, ako smo već mnogim budućim obiteljima izbili barem jedno dijete iz obiteljskog gnijezda nakon ukidanja prijave za mjeru Roditelj-odgojitelj, nemojmo postojeće roditelje-odgojitelje tjerati u probleme, nego tražimo rješenje, vjerujem da bi se ono  suradnji s državom moglo pronaći", zaključuje naš sugovornik, hrvatski branitelj i ponosni otac osmero djece.


U nastavku pročitajte napis Ante Deura na njegovoj fejsbuk stranici o namjeri ukidanja ove iznimno značajne pronatalitetne mjere.


Način na koji je Tomašević ukinuo mjeru roditelj odgojitelj - iako je u izbornoj kampanji obećao da neće ukidati prava onim roditeljima koji je već koriste - otvara sumnju da je riječ o svojevrsnom napadu na obitelj, posebno obitelj s više djece. Pri tome, gradonačelnik u javnost, nije iznio istinu, a ona je da je mjera donijela trideset postotno povećanje rađanja trećeg djeteta pa se ne može govoriti o tome da ona nije polučila rezultat. Naprotiv!


Gradonačelnik nije naučio da je ulaganje u djecu, ulaganje u budućnost. I to nije samo floskula. Hrvatska već sada ima izrazito staro stanovništvo pa nije nerealno dugoročno očekivati destabilizaciju važnih sustava u državi – mirovinskog, zdravstvenog, obrazovnog, financijskog te tržišta rada i radne snage. Nijedno gospodarstvo taj trend ne može izdržati, pa ni Hrvatsko. U budućnosti zato možemo očekivati teškoće pri isplati mirovina (mirovinski sustav najvećim dijelom počiva na međugeneracijskoj solidarnosti), funkcioniranja zdravstvenog sustava, a onda u konačnici i ukupnog financijskog sustava. Pitanje je tko će i kako puniti proračun, a s druge strane kako će se sa smanjenim proračunskim prihodima vraćati milijunski krediti, odnosno dug?!

Upravo su to razlozi zbog kojih se uvode demografske mjere. Tomašević je, pak, jednu dobru DEMOGRAFSKU  mjeru odlučio preko noći ukinuti, a njene korisnike ostaviti na cjedilu. SOCIJALNE mjere koje namjerava uvesti ne mogu nadomjestiti učinak ove mjere što pokazuje ili njegovo duboko nepoznavanje problema ili robovanje ideologiji.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.11.2021. 12:35:53

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account