Blagdan je Cvjetnice, početak je Velikog tjedna

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.3.2021. 9:44:55
Blagdan je Cvjetnice, početak je Velikog tjedna

Foto: Pixabay

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.
Na blagdan Cvjetniceu crkvama se  čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

U Prigorju nekada su se na Cvjetnicu nosile grančice rascvjetanog drijenka, marelice, breskve, šljive ili trešnje, odnosno u novije vrijeme forzicije, jer nekada nije bilo lako doći u ovim krajevima do maslinovih ili palminih grančica, a nije bilo niti previše novaca za njihovu kupnju.


Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi. Obzirom na nove pandemijske uvjete procesije će ove godine biti manje, s manje ljudi. 


Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.


Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.  Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2022. 12:39:59

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account