Blagoslovom radova i službeno započela konstruktivna obnova vugrovečke župne crkve, ruši se sakristija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.7.2022. 12:01:39
Blagoslovom radova i službeno započela konstruktivna obnova vugrovečke župne crkve, ruši se sakristija

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vugrovečka župna crkva sv. Franje Ksaverskog dočekala je početak konstruktivne obnove.



U velikom zagrebačkom potresu teško oštećena vurgovečka župna crkva sv. Franje Ksaverskog dočekala je početak potrebne konstruktivne obnove. 


Radove koji su u jednom obimu već započeli, danas je u prisustvu radnika i predstavnika izvođača radova poduzeća Foton blagoslovio vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić.


Odmah nakon potresa bio je napravljen projekt obnove, međutim, kako on nije sadržavao proračune konstruktivnog ojačanja na višu protupotresnu razinu, taj je projekt odbačen, te je potom izrađen novi koji sadrži potrebnu statiku ojačanja cijele građevine. 


Postupak je osim s građevinskom, trebao biti usklađen i s konzervatorskom strukom, a čini se da je to bio jedan od većih izazova. Radovi konstruktivne obnove i ojačanja građevine bit će financiran novcem iz fonda solidarnosti Europske unije. Radovi uključuju i rušenje sakristije, možda i najteže oštećenog dijela crkve. 


Radovi konstruktivnog ojačanja trebali bi biti završeni do pred kraj proljeća naredne godine. Potom bi se trebalo prići izgradnji nove sakristije na mjestu dosadašnje, te cjelokupno uređenje crkve, koja je podsjetimo, pred sam potres bila i višegodišnjem projektu cjelokupno uređena i dotjerana.


Za sada je teško prognozirati koliko bi mogli potrajati radovi na cjelokupnom uređenju, te povratak vugrovečkog vjerskog života u samu crkvu, a koji se i nadalje odvija pod šatorom uz župni dvor, a što ponajviše ovisi o osiguravanju potrebne količine novčani sredstava potrebnih za izvođenje svih radova.


Vugrovečka župna crkva sv. Franje Ksaverskog  kulturno je dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH na Listi zaštićenih kulturnih dobara pod rednim brojem Z-1478.


Nakon obnove župne crkve, krenula bi i obnova  crkve sv. Mihovila, ponad Vugrovca na groblju koja je također oštećena u potresu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.12.2023. 12:08:38

Create Account