Butković u Sesvetama: Na proljeće kad otvorimo Sopnicu idemo na janjetinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.12.2021. 14:48:06
Butković u Sesvetama: Na proljeće kad otvorimo Sopnicu idemo na janjetinu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ministar  mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetio je danas u Sesvetama stajalište Sesvetska Sopnica, kolodvor Sesvete i rotor u Soblincu.




Na poziv Ante Deura, saborskog zastupnika i predsjednika sesvetskog HDZ-a, u kraćem radnom posjetu Sesvetama boravio je danas ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u čijoj su pratnji bili predsjednik uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić i predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.


Ministar je na gradilištu željezničkog stajališta Sesvetska Sopnica rekao da će radovi biti završeni do ožujka naredne godine, te najavio početak radova na izgradnji željezničkog stajališta Sesvetska Sela krajem 2022. godine.


"Za otvorenje stajališta u ožujku vrijedi janje za sve nas", u šali je domaćinu Anti Deuru rekao Butković, a ta šala je ustvari značila da je sada praktično najveći dio posla iza nas. 


"Ova stajališta ovdje u Sesvetskoj Sopnici i nadam se skori početak gradnje stajališta u Sesvetskim Selima za nas je jako bitno, jer prema željeznici skreću jedan dio sesvetskog stanovništva čime rasterećujemo druge vidove prijevoza kroz Sesvete", rekao je saborski zastupnik, Sesvećan Ante Deur.


"Ova ovdje je najopterećenija pruga u Hrvatskoj kojom dnevno prođe gotovo 170 putničkih vlakova i pedesetak teretnih. S ovog će stajališta dnevno u vlakove ulaziti tristotinjak putnika. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 24,3 milijuna kuna, a do sada je realizirano 70% vrijednosti projekta", rekao je predsjednik uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić, dodavši da će kod kolodvora biti izgrađen sanitarni čvor za putnike. Parkiralište će se urediti u suradnji s Udruženjem sesvetskih obrtnika o čemu je Kršić kratko porazgovarao s predsjednikom sesvetskih obrtnika Darkom Židakom.


Kod rotora u Soblincu ministar Butković uvjerio se o potrebi cestovnog spoja na zagorsku brzu cestu. Brza cesta Zabok - Breznički Hum odnosno spoj Zagorske autoceste A2 i "Mađarice" A4 koja je do sad izgrađena do Zlatar Bistrice imat će odvojak za Mariju Bistricu odakle će trasa voditi najskupljom dionicom tunelima i vijaduktima do Soblinca gdje će biti spojena na postojeći rotor.


"Mi namjeravamo u što skorijem roku ne čekajući početak izgradnje odvojka prema Mariji Bistrici, izgraditi cestu od ovog rotora, dakle od Soblinca do Kašine gdje bi privremeno bila spojena na postojeću cestu Kašina - Marija Bistrica. I inače je bilo zamišljeno da cijeli taj projekt započne upravo ovdje u Soblincu, međutim ondašnji ministar prometa Hajdaš Dončić sve je preokrenuo i cjelokupna realizacija projekta započela u Zaboku", rekao je ministru Butkoviću predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. 


Hrvatske ceste vode realizaciju spomenutog projekta, a Škorić ovog trenutka nije mogao reći kad bi mogla početi izgradnja ovog, 6 kilometara dugog pravca čija bi izgradnja mogla koštati stotinjak milijuna kuna. 


Prvo se kreće s izradama potrebnih studija i ostalom papirologijom, te otkupom zemljišta ili prema potrebi eksproprijacijom. 


"Krećemo u taj projekt odmah, stiskat ćemo i nastojati biti brzi koliko god možemo", rekao je Škorić ministru, a Deur je dodao da bi već i ta dionica od Kašine do Soblinca značajno pridonijela smanjenju pritiska prometa na same Sesvete.


"Imam neki osjećaj da bi ova cesta unatoč tome što formalno još ništa nije započeto mogla biti prije izrealizirana nego dovršetak projekta produžetka Branimirove", dodao je iz Zelenih i plavih Sesveta nazočan ministrovom posjetu Radoslav Dumančić naglašavajući kako je upravo zato ta dionica od izuzetne važnosti.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2024. 13:18:28

Create Account