Danas je 1. svibanj, Praznik rada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.5.2021. 9:08:38
Danas je 1. svibanj, Praznik rada

Foto: Ilusracija

Prvi svibanj, praznik rada obilježava se danas u gotovo svim zemljama suvremene civilizacije.Danas je prvi svibanj,  u gotovo svim zemljama suvremene civilizacije prvi dan mjeseca svibnja je državni praznik. Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije odžane u Chicagu baš 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je vođa radničkih deonstracija uhapšeno, te potom osuđeno na smrt. 


Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom. 1. svibanj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen već godinu kasnije, 1890. godine u Maksimiru.  Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice, osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja. 


Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale tadašnje Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1.000 radnika naglašavali: Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi. 


Zbog pandemijskih razloga ipak se kao niti prošle, niti ove godine prvosvibanjski praznik ne obilježava masovnim događanjima, kao primjerice ranije u zagrebačkom Maksimiru, gdje se na tradicionalnom prvomajskom ili prvosvibanjskom, kako god tko želi, grahu, našlo i tridesetak tisuća građana. 


Nadajmo se da će do godine pandemija konačno biti pobijeđena, te da će se ponovo Praznik rada moći slaviti okupljanjima radnika na svim stranama svijeta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.6.2022. 11:57:36

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account