Danas je Badnjak, kiti se bor, iščekuje Božić

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.12.2020. 14:55:14
Danas je Badnjak, kiti se bor, iščekuje Božić

Foto: Sesvete danas

Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića u kršćanskom kalendaru.



Današnji je dan prije Božića, dan kada se slavi rođenje Isusa Krista. "Badnjak" je također ime za drvo koje se pali (odnosno nekad se palilo) na ognjištu za Badnjak. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić ,te se kiti božićno drvce. Mnogi vjernici na Badnjak prakticiraju nemrs, neki i post, iako Katolička Crkva post ne smatra obveznim.


Po gregorijanskom kalendaru Badnjak pada 24. prosinca te ga toga dana slave u katoličanstvu i protestantizmu.


Crtica iz povijesti


Na sam su se Badnjak ukućani rano ustajali, a žene su napravile božićni objed (bezmesni), pospremile dom i pripremale nemrsnu hranu za večeru, budući da se na Badnjak posti. Uglavnom se jela riba, u kontinentalnoj Hrvatskoj, pa i u prigorskim krajevima riječna, ili neko drugo nemesno jelo,  pekao kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja, a njegova je veličina simbolizirala obilje naredne godine. 

Muškarci su pak hranili stoku koja je također trebala biti spokojna zbog božićnih svetkovina, a također  pripremali su drva za ogrjev i nabavljali hranu koju bi domaćice potom pripravljale. Nakon večere odlazilo bi se na tradicionalnu misu,  polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić.



Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 26.12.2023. 11:32:10

Create Account