Danas je Međunarodni dan kućnih ljubimaca bez doma, poruka poslana iz Dumovca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.8.2021. 12:54:29
Danas je Međunarodni dan kućnih ljubimaca bez doma, poruka poslana iz Dumovca

Foto: Azil Dumovec

U skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu danas se obilježava Međunarodni dan životinja bez doma odakle je poslana poruka: „Vlasnici kućnih ljubimaca trebaju odgovornije kontrolirati njihovo razmnožavanje“
Vlasnici pasa i mačaka trebaju odgovornije kontrolirati njihovo razmnožavanje. Glavna je to poruka odaslana iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba na Međunarodni dan životinja bez doma.

Iako Zakon o zaštiti životinja vlasnike kućnih ljubimaca obvezuje na kontrolu razmnožavanja životinja, a Grad Zagreb je propisao trajnu sterilizaciju kao mjeru kontrole populacije pasa i mačaka, dio građana se na to oglušuje.


„Na ovogodišnji Međunarodni dan životinja bez doma odlučili smo istaknuti važnost sterilizacije pasa i mačaka jer se u Zagrebu i ovo ljeto pronalazi velik broj odbačenih štenaca i mačića. Nažalost, građani i naša terenska ekipa pronalazili su i legla u kojima su neki mladunci već uginuli. Takvi su prizori strašni, a ljudi koji su ih stvorili, bešćutni! Vlasnici ljubimca koji se ne žele odgovorno brinuti o razmnožavanju ljubimca i njegovoj mladunčadi, ljubimca trebaju sterilizirati“, istaknuo je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba.


U Sklonište u Dumovcu ove je godine primljeno 570 pasa. Većinu čine štenad i mladi psi.

„Ove smo godine već udomili 130 psića mlađih od 6 mjeseci te 150 mladih pasa u dobi od 6 mjeseci do dvije godine. Nadamo se da će svoje ljude i odlazak u trajni dom uskoro dočekati i ostali psi te mačke o kojima se trenutačno brinemo“, rekla je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.


Na Međunarodni dan životinja bez doma građani su se upoznavali s dumovečkim njuškicama. U Skloništu je trenutačno smješteno 40 mačaka i 90 pasa.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.8.2022. 13:50:31

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account