Danas je prvi svibanj, praznik rada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.5.2023. 9:17:03
Danas je prvi svibanj, praznik rada

Foto: Ilustracija

Prvi svibanj, praznik rada obilježava se danas u gotovo svim zemljama suvremene civilizacije.Bez obzira radite li na daljinu od doma ili u prostorima poduzeća, danas je vaš dan. Dan onih koji rade. Današnji rad izgleda podosta drugačije negoli nekad kada je nastao bunt od pretjeranog iskorištavanja radnika, zato  vratimo se malo u prošlost.


Danas je prvi svibanj,  u gotovo svim zemljama suvremene civilizacije prvi dan mjeseca svibnja je državni praznik. Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu baš 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je vođa radničkih demonstracija uhapšeno, te potom osuđeno na smrt. 


Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom. 1. svibanj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen već godinu kasnije, 1890. godine u Maksimiru.  Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice, osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja. 


Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale tadašnje Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1.000 radnika naglašavali: Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi. 


Slične poruke odašiljale su se i proteklih godina na raznim okupljanjima, pa isto tako i u našoj zemlji gdje se radnički zahtjevi poistovjećuju s političkim svjetonazorima iako se u stvarnosti današnje političke elite bilo koje boje baš i ne poistovjećuju s radnicima i njihovim zahtjevima, a i sindikalna borba u našoj zemlji gledajući sa strane čini se blijedom naspram aktivnostima mnogih europskih sindikata.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.4.2023. 14:14:21

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account