Danas je Svjetski dan radija, čestitke našem sesvetskom Zabavnom radiju.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.2.2019. 9:40:47
Danas je Svjetski dan radija, čestitke našem sesvetskom Zabavnom radiju.

Foto: Sesvete danas, arhiva

Danas obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta", počeo emitiranje 13. veljače 1946. 


Iako je prva svjetska radiopostaja u Pittsburghu počela redovito emitirati još daleke 1920, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. 



Unatoč rasprostranjenosti novih internetskih komunikacijskih platformi, radio još dopire do najšire publike i slušateljstva, podsjeća profesorica na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović.


"Niti jedan novi medij nije uništio prethodni. Tako je i naš radio preživio sve turbulencije novih medija. Ostao je živ i to vrlo živ", rekla je Vilović.


Ovogodišnja je tema Svjetskoga dana radija „Dijalog, tolerancija i mir". Taj je moto zapravo definicija onoga što radiopostaje i rade, a to je informiranje, educiranje i povezivanje slušatelja, te poticanje na pozitivan dijalog između različitih strana i okruženja. A da Radio danas može pridonijeti toleranciji i smirenju, slaže se i profesorica Vilović.


"Ljudi koji rade na radiju trebaju biti moderatori i oni koji će namjerno zaustavljati i usmjeravati neke izričaje neprihvatljive za uho najšire publike u eteru. To može zvučati kao cenzura, ali smatram da radio u ovom trenutku ima značajnu ulogu i nije bez razloga određen moto današnjeg dana", dodaje Vilović.


Obilježavajući Svjetski dan radija, u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održat će se 2. Hrvatski radijski forum. O izradi hrvatske medijske strategije govorit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 


A našem Zabavnom radiju, svim kolegicama i kolegama iz redakcije koja se, za one koji ne znaju, zajedno sa studijem  nalazi u Bjelovarskoj ulici, čestitamo današnji svjetski Dan radija. 


Create Account