Danas je Svjetski dan voda

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.3.2019. 9:19:36
Danas je Svjetski dan voda

Foto: Ilustracija

Voda je najzastupljenija tvar u građi svih živih bića pa se s pravom može tvrditi da je voda život. Ne postoji ništa što je može zamijeniti. Ujedinjeni narodi 1993. godine proglasili su 22. ožujka Svjetskim danom voda. 


Voda nam nije samo nužna potreba za važne funkcije unutar organizma, ona nam može pružiti i radost življenja. Vode za sport i rekreaciju predstavljaju dragocjenu oazu, koja u prebrzom tempu života pruža trenutke opuštanja, razonode i rekreacije, objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.



Ovaj put povodom Svjetskog dana vode težište stavljamo na kakvoću vode za kupanje.  Većina europskih plaža izvrsne kakvoće za kupanje, osobito u Hrvatskoj.  Samo Grčka Cipar i Malta imaju u postotku više kupališta izvrsne kakvoće, a tu su još, iako bez mora, Austrija i Luxemburg.


Godišnje izvješće o kakvoći vode za kupanje, koje je objavila Europska agencija za okoliš (EEA), pokazuje da je 93,5 % kupališta u Hrvatskoj tijekom prošle godine dobilo najvišu ocjenu „izvrstan“ po čemu naša zemlja spada među šest europskih država s najboljom kakvoćom vode za kupanje. Svake godine EEA objavljuje izvješće o kakvoći kupališnih voda u svim zemljama članicama EU te u Albaniji i Švicarskoj. Izvješće obuhvaća kupališta na moru, rijekama i jezerima. Sve uključene države prate svoja kupališta u skladu s odredbama revidirane europske Direktive o vodi za kupanje. Prema propisima kakvoća voda za kupanje razvrstava se kao izvrsna, dobra, zadovoljavajuća ili loša, ovisno o utvrđenim razinama dvaju mikrobioloških parametara - Intestinal Enterococci i Escherichia coli.


Prošle je godine kontrolirano 21801 mjesto za kupanje diljem Europe, a od toga se 21509, odnosno 95,9 % nalazi u 28 država članica EU. Kako se navodi u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) i Europske komisije, gotovo su sve plaže zadovoljile minimalne zahtjeve u skladu s pravilima EU. Izvršni direktor EEA-e Hans Bruyninckx ističe kako se smanjivanjem onečišćenja vode povećava dobrobit europskih građana, ali i životinjskog i biljnog svijeta. No, ističe da nema mjesta opuštanju pa je za održavanje čistoće vode za kupanje potrebna stalna pozornost odgovornih, a redovito praćenje i ocjenjivanje kupališta i dalje njihova ključna zadaća.


Usprkos nešto slabijim rezultatima u odnosu na godinu ranije, 85 % plaža diljem Europe kontroliranih tijekom prošle godine zadovoljilo je najstrože standarde Europske unije te dobilo ocjenu „izvrstan” za kakvoću vode u kojoj uglavnom nema nikakvih onečišćujućih tvari. Rezultati su dobar pokazatelj gdje se ovoga ljeta može pronaći najbolja voda za kupanje. Slično tomu, postotak kupališta koja su postigla minimalni „zadovoljavajući” status smanjio se s 96,3 % na 96,0 %. Razlog tog neznatnog smanjenja leži u djelovanju ljetnih kiša na rezultate ispitivanja te u promjenama metodologije u Rumunjskoj i Švedskoj.


Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, izjavio je: „Europljani se mogu ponositi kakvoćom svoje vode za kupanje. Ona je rezultat dobre suradnje i stalnog nadzora. Pritom svatko ima određenu ulogu: industrija, lokalne vlasti te nadležne službe zajedno s građanima. Drago nam je potvrditi da je europski duh suradnje u području vode za kupanje vrlo živ i ostvaruje dobre rezultate na korist građanima.”


Kakvoća vode za kupanje u Europi uvelike se popravila u zadnjih 40 godina otkako je Direktiva o vodi za kupanje EU stupila na snagu. Tom su Direktivom uvedeni djelotvorno praćenje i upravljanje, a rezultat je drastično smanjenje količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda iz kućanstava i industrije koja se ispušta u vodotokove. Stoga je sve veći broj kupališta koja ne samo da zadovoljavaju minimalne standarde kakvoće, već se kakvoća vode popravila i zadovoljava najviše standarde. Uz ovogodišnje izvješće Europska agencija za okoliš je objavila i ažuriranu interaktivnu kartu s rezultatima za svako kupalište. Tu se mogu pronaći i ažurirana izvješća za pojedinačne zemlje te dodatne informacije o direktivi.




Udio kupališta s „izvrsnom“ kakvoćom vode u europskim zemljama


Vrijedno je upozoriti da onečišćenje vode fekalnim bakterijama predstavlja trajan rizik za ljudsko zdravlje, posebice na kupalištima. Kupanje na onečišćenim plažama ili jezerima može uzrokovati bolest. Stoga osobito veseli vijest koju donosi godišnje izvješće EEA-a – velika većina europskih plaža ima izvrsnu kvalitetu vode.


Pripremila: dr. sc. Sonja Tolić, dipl. ing., voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.3.2022. 11:38:03

Create Account