Dobrovoljci, a rade kao profesionalci

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.5.2017. 23:01:38
Dobrovoljci, a rade kao profesionalci

Foto: Sesvete danas

Nakon velikog požara u Ciosu i potom velike promocije vatrogastva u Zagrebu, javnost se zainteresirala za rad vatrogasnih društava i djelovanje vatrogasaca, pa donosimo kratku pričicu.

Vrijedni članovi DVD-a Sesvete nakon prošlotjedne proslave sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i promocije trećeg mjesta u palači Dverce u Zagrebu, nastavljaju sa svojom redovnom aktivnošću.

Prilikom zadnjeg druženja na Florijanovo i promociji trećeg mjesta na zagrebačkoj vatrogasnoj ljestvici, zamolili smo ih da nam opišu kako izgleda jedan tipičan tjedan članova dobrovoljnog vatrogasnog društva kada nema požara. Podsjećamo pri tom da se doista radi o apsolutnim dobrovoljcima koji svoje slobodno vrijeme daruju za društveni rad bez ikakve novčane naknade. I evo što nam je zapovjednik društva Matija Ruga upisao u našu bilježnicu:

 "Kao što ste već napisali u vašem članku na portalu o promociji najboljih zagrebačkih vatrogasnih društava, u četvrtak, 4. svibnja sudjelovali smo u programu Vatrogasne zajednice Grada Zagreba na Markovom trgu na kojem smo bili s 10 predstavnika DVD-a u svečanim uniformama, povodom obilježavanja dana Sv.Florijan, našeg zaštitnika, na svetoj misi u crkvi Sv.Marka.

Potom smo primljeni u palaču Dverce kod gospodina gradonačelnika na dodjelu pehara za osvojeno 3. mjesto u Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba ( od 57 DVDa) na bodovnoj listi za 2016 godinu. Zatim smo se malo proveselili u našoj garaži, ali ne dugo, jer bio je radni tjedan. Već slijedeći dan, u petak posjetili smo OŠ Jelkovec, gdje smo bili s navalnim vozilom Iveco-Magirus s 4 člana društva, tri vatrogasca i vatrogaskinjom.

U školi su bili zapovjednik DVD-a Sesvete Matija Ruga, Valentino Ćurković, Natalija Bilan i Martin Tomurad. Demonstrirali smo dolazak vatrogasnog vozila s posadom na intetrvenciju sa zvučnim i svjetlosnim signalima, pokazali smo školarcima vatrogasne armature, cijevi, opremu, izolacijske aparate za zaštitu organa za disanje i osobnu zaštitnu opremu vatrogasaca.

Nadalje, objasnili smo koje na sve intervencije idu vatrogasci, kako je to fizicki i psihički vrlo zahtjevan i raznovrstan posao. Škole obilazimo u svrhu promocije vatrogastva, te predstavljanja mogućnosti da se djeca uključe u naše dječje natjecateljske ekipe (ne samo nas nego i cijele zajednice), jer kvalitetni vatrogasni podmladak osigurava sutra i kvalitetni vatrogasni operativni kadar.

Dan kasnije imali smo dežurstvo u našem centru, s navalnim vozilom, jer je Javna vatrogasna postrojba u Dubravi imala vježbu. Naime, dok su oni u vježbi, nisu pripavni, jer nemaju onu minutu nakon dojave za izlazak na teren, pa smo u to vrijeme mi za njih zamjena. Isto vrijedi i kada izlaze s nekom većom ekipom na požar, tada moramo dežurati da ih u nekom eventualnom drugom incidentu možemo zamijeniti.

Uz to, davali smo i dajemo dežurstvo, prema propisima UEFA-e na utakmicama Europskog prvenstva U-17 koje se igraju u Sesvetama. Na protupožarnoj zaštiti na utakmicama sudjelujemo s navalnim vozilom i 6 vatrogasaca.

Također pripremamo i dolazak osnovnoškolaca iz drugih sesvetskih škola u naš centar kako bi se oni upoznali s vatrogascima i vatrogasnom strukom, također u svrhu promocije našeg djelovanja. Uz sve navedeno tu su svakodnevne manje aktivnosti održavanja svih tehničkih sredstava koje imamo.

Dakle, naš je posao i aktivnosti daleko su više od sudjelovanja u gašenju nedavnog najvećeg zagrebačkog požara u povijesti gdje smo bili s tri vozila i desetak vatrogasaca".

Eto, to je napisao Matija Ruga, zapovjednik sesvetskih vatrogasaca. Tome doista ne treba više ništa dodati i ako još uvijek ima onih nevjernih Toma koji govore kako se vatrogasci samo okupljaju da bi uživali, slobodno se može učlaniti u društvo i uživati s njima. Dečki, u svakom slučaju, kapa dolje i naklon do poda.

Uz fotkice iz  vatrogasnog centra i škole, dodali smo još malo sličica s gašenja požara iz perspektive vatrogasaca, u Ciosu tijekom noći i  kasnije po danu kad se raščišćavala situacija


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 10:53:07

Create Account