Dobrovoljno vatrogasno društvo Sesvetska Selnica dobilo opremu iz EU fonda

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.4.2022. 11:36:24
Dobrovoljno vatrogasno društvo Sesvetska Selnica dobilo opremu iz EU fonda

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Sudjelovanjem u EU projektu "Financiranje službi zaštite i spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 22.03.2020.", DVD Sesvetska Selnica dobio je opremu u vrijednosti većoj od pola milijuna kuna.



DVD Sesvetska Selnica spada u red najaktivnijih sesvetskih vatrogasnih društava, promptno se odazivaju na protupožarne akcije, te druge akcije zaštite i spašavanja, kao što je bilo i odmah nakon zagrebačkog potresa, kad su tijekom te, pandemijske 2019. godine odradili 143 tehničkih intervencija pomoći vlasnicima ili stanarima oštećenih objekata, često koristeći i vlastitu, privatnu opremu vatrogasaca. 


Stoga su se priključili EU projektu  "Financiranje službi zaštite i spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 22.03.2020." u kojem su dobili opremu koja im je uništena tijekom intervencija, od tehničkih uređaja i pripadajuće opreme, do zaštitne opreme operativaca kao što su kacige, uniforme, rukavice i slično. Ukupna vrijednog pristigle opreme iznosi 222.755 kuna.


Uz ovu vrijednu opremu, selnički vatrogasci konačno u svom sastavu imaju navalno vozilo s obiljem opreme. 


"Da, dobili smo navalno vozilo Iveco, doduše rabljeno, no u izvrsnom stanju. Ono što je jako dobro u tome, jest da se ne radi o nadogradnji, kao što je to danas uglavnom svugdje slučaj kad se na postojeće šasije ugrađuju specifične nadogradnje, pa bilo to za potrebe vatrogasaca, čistoće, vojske ili nešto drugo, no u ovom slučaju Iveco je od početka projektirao i izgradio ovo vozilo isključivo za vatrogasce, a što se ogleda i u većem odnosno boljem iskorištenju prostora za opremu", govori nam Marko Pešut, tajnik DVD-a, dodajući da je u ovom vozilu rezervoara za vodu s dvije i pol tisuće litara klasična i vrlo pouzdana mehanička crpka bez imalo elektronike, što se pokazalo jako dobrim, jer elektronika može otkazati uslijed gašenja i tada nastaju problemi.


Kratki tečaj rukovanja crpkom u petak predvečer selničkim je vatrogascima kojih u operativnoj funkciji ima već više od 40 održao je Matija Ruga iz JVP-a, inače zamjenik predsjednika DVD-a Sesvete.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.2.2024. 13:37:48

Create Account