Dolenec: Ništa od sesvetske glazbene škole, ministarstvo nema novaca za tu namjenu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.4.2023. 14:14:52
Dolenec: Ništa od sesvetske glazbene škole,  ministarstvo nema novaca za tu namjenu

Foto: Borko Samec, Sesvete danas

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je da izgradnja sesvetske glazbene škole za sada nije izgledna, jer, "prema najavama državni NPOO nije namijenjen umjetničkim školama".




Nakon subotnjeg trećeg koncerta učenika Gazbene škole Zlatka Grgoševića koja je, podsjetimo, sa šestotinjak učenika jedna od najvećih u državi, a i nadalje je podstanar unatoč tome što već više od 7 - 8 godina ima izrađen idejni projekt rekonstrukcije i uređenja, na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnika i njegovih zamjenika uputili smo pitanje o mogućnostima prijave izgradnje škole na skori natječaj koji će raspisati Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od cca milijardu eura, a riječ je o europskom novcu. Država želi tim novcem izgraditi i dograditi sve potrebne škole u Hrvatskoj. U Sesvetama ovog trenutka nedostaju najmanje tri škole, no naš je fokus ovaj put bio na već postojećoj i dobro znanoj ideji, preseljenja "Grgoševića" u "Sljeme".


Na upit odgovorila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec čiji resor u gradskoj upravi je i školstvo.


"Veliki broj škola u Zagrebu radi u dvije smjene. Ono što najavljuje nadležno ministarstvo jest izgradnju novih i dogradnju postojećih škola kako bi se prešlo u jednosmjensku nastavu, a posljedično tome i u cjelodnevnu nastavu. Ono što znamo iz najav, ali natjelaj još nije raspisan, jest da će isključivi fokus biti na redovitom programu osnovnih škola, što znači da srednje škole, strukovne škole, pa onda niti umjetničke škole tim natječajem neće biti obuhvaćene", rekla je Dolenec dodajući da shodno navedenim, barem prema najavama, glazbene škole neće tim natječajem biti obuhvaćene i da bi to pitanje bilo vrijedno postaviti i Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 


"Što se tiče velike i važne škole Zlatka Grgoševića svjesni smo da postoji i od ranije inicijativa ili prijedlog da se smjesti u bivši pogon tvornice Sljeme, a o tome se dugo govorilo, a nije se po tome apsolutno ništa radilo", nastavila je Dolenec istaknuvši pri tom da su cjelokupni prostor bivšeg Sljemena uvrstili u strateške projekte grada Zagreba o čemu bi se uskoro trebalo razgovarati i na gradskoj skupštini.


"Želimo tom prostoru dodijeliti status gradskog projekta i pokrenuti natječaj da izradimo UPU, a to su preduvjeti i za adekvatan smještaj glazbene škole, imamo to na umu i shvaćamo ga kao jedan od bitnih zadataka", zaključila je odgovor Dolenec u ipak na koncu u malo optimističnom tomu u smislu da će iznaći načina kako da odgovore na potrebe zbrinjavanja gradskih glazbenih škola koje, kao što reče, slično sesvetskoj nemaju adekvatan smještaj.


Dakle, sada je potpuno jasno, do daljnjega, osim ako se ne izmjene pravila najavljenog NPOO-a za izgradnju škola, iz smještaja sesvetske glazbene škole u Sljeme do daljnjeg neće biti ništa.  


Pogledajte video zapis odgovora zamjenice Dolenec na naš upit.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2024. 13:08:34

Create Account