Fizičar Tonči Tadić na tribini u Sesvetama: Djelić "sunca na zemlji" stvara se i u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.12.2022. 11:07:44
Fizičar Tonči Tadić na tribini u Sesvetama: Djelić "sunca na zemlji" stvara se i u Hrvatskoj

Foto: Borko Samec i Mirjana Spajić Buturac

Svjetski poznati fizičar Tonči Tadić održao je u utorak navečer tribinu pod naslovom "Kako proizvesti komadić sunca na zemlji" o projektu stvaranja neograničene energije odnosno fuzijske elektrane.



Fuzija je energija budućnosti. Naspram današnje fisije odnosno razbijanja atoma urana ili plutonija što dovodi do velikog zračenja i golemih količina nuklearnog otpada koji ostaju radioaktivni desetke tisuća godina, fuzija je spajanje dva atoma vodika u atom helija pri čemu se oslobađa golema energija, ali bez zračenja. To je najjednostavnije moguće objašnjenje procesa koji će, kad njime jednom čovjek ovlada, davati nam dostatne količine energije. 


Problem je jedino u ovladavanju fuzije i proizvodnji "sunca na zemlji". O tom procesu u koji je uključeno više od dvije tisuće znanstvenika iz Europe i drugih najvećih i najbogatijih zemalja svijeta, govorio je na sinoćnjoj tribini u prostoru organizatora Zelenih i plavih Sesveta fizičar Tonči Tadić s instituta Ruđer Bošković. 


Tadić je razvio tehnologiju komore s dva akceleratora i dva različita snopa za ispitivanje materijala potrebnih za izgradnju dijelova ITER-a, budućeg fuzijskog reaktora. Takvih složenih komora uz Ruđer ima tek nekoliko u svijetu, a upravo je ovaj hrvatski kojeg Tadić naziva svojom bebom uključen u projekt "sunca na zemlji". 



Što je sve i u svjetskim razmjerima uvaženi fizičar rekao i što je odgovorio na mnoga pitanja nazočnih Sesvećana pogledate u video zapisu ovdje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.12.2022. 10:14:49

Create Account