Gari Kasparov u sesvetskoj Gimnaziji odigrao simultanku (video i galerija fotografija)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.8.2018. 10:34:19
Gari Kasparov u sesvetskoj Gimnaziji odigrao simultanku (video i galerija fotografija)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Veličanstvena šahovska večer u auli Gimnazije Sesvete. Jedan od najvećih šahista svijeta svih vremena Gari Kasparov odigrao je simultanku na 18 ploča.



Protivnici su mu bili poznata i slavna imena hrvatskog sporta, javnog života i politike, ali i nadareni mladi sesvetski šahisti.  Tako su se slavnom šahovskom geniju usudili suprotstaviti sportaši Ivica Kostelić, Silvio Marić i Dario Šimić (inače sesvetski učenik koji je pohađao upravo današnju Gimnaziju dok je još bila Srednja škola Sesvete). Igrali su i pjevač Prljavog kazališta Mladen Bodalec, komičar Željko Pervan, sportski novinar HTV-a Stjepan Balog i mnogi drugi. 


Vrlo dobro igrali su i mlade sesvetske šahovske nade iz klubova Sljeme Agroproteinka Sesvete i Vrustun Vurnovec. Nasuprot Kasparova našao se čak i šahovski majstor Leon Žulj koji prema FID-e ljestvici ima 2287 bodova, a prema pravilima simultanke ovakvog tipa smiju igrati samo šahisti do 1800 bodova, no to nije omelo velikog gosta da iz nepovoljne situacije u koju ga je uspio dovesti Žulj  u završnici sve preokrene u svoju korist i u konačnici pobijedi. Kao, naravno i sve ostale. 


Jedna protivnica uspjela je izdržati prvih pet poteza, a zanimljivo da je najduže izdržao mladi Leon Orač kojeg je Kasparov pobijedio zadnjeg. A treba reći da je s mladima igrao jednako ozbiljno kao i sa starijim protivnicima, no ponekad je mladima i tijekom partije  ukazivao na njihove pogreške.


Veliki događaj zajedničkim su snagama organizirali ŠK Sljeme Agroproteinka Sesvete i Udruga Zelene i plave Sesvete. Uoči samog početka simultanke Gariju Kasparovu je u ime organizatora Radoslav Dumančić uručio dres Hrvatske nogometne reprezentacije s brojem 5 na kojem je natpis: Kasparov. On, naime, uz rusko ima i hrvatsko državljanstvo koje je prije svega zaslužio dok se još kao aktivni velikan i svjetski šahovski prvak stavio na stranu Hrvatske u domovinskom ratu posebice u obrani Vukovara. Taj veliki prijatelj Hrvatske osim u svijetu, ima i u našoj zemlji svoju šahovsku zakladu kojom osobito među mladima promiče šah kao najbolji način razvijanja moždanih vijuga. Namjera mu je upravo u Sesvetama otvoriti i šahovsku akademiju.


Sve nazočne na početku su pozdravili: predstojnik Ureda Vlade RH Zvonimir Frka Petišić, koji je potom i sam sjeo za ploču i vrlo dugo se dobro držao, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milan Ćorić i šahovski majstor Leon Žulj izaslanik predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza koji je Kasparovu zapravo zadao najviše problema. 


Prekrasnu večer šaha u Sesvetama pamtit će svi nazočni, bilo je mnogo publike u gledalištu, no ponajviše mladi šahisti koji su svi odreda dobili i autogram, vjerojatno najveći koje su željeli, a što će im zasigurno biti poticaj za daljnje napredovanje u ovoj vrlo kompleksnoj igri.


Video: Sesvete danas, Borko Samec

Vezane vijesti
Ažurirano: 13.11.2023. 16:35:57

Create Account