Gašenje požara na Jakuševcu još uvijek traje, gasi i 7 sesvetskih DVD-ova

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.7.2019. 12:17:35
Gašenje požara na Jakuševcu još uvijek traje, gasi i 7 sesvetskih DVD-ova

Foto: Sudionici akcije gašenja

Tijekom cijelog dopodneva bila je još u tijeku akcija gašenja požara reciklažnog odlagališta Jakuševec, a uz JVP Zagreb, na gašenju sudjeluje 26 DVD-ova, među njima i 7 sesvetskih.



Gašenje požara na Reciklažnom dvorištu Jakuševec, jedno je od najkopliciranijih posljednjih godina, kažu u zagrebačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi i još uvijek je u tijeku. 


Kako bi se požar otpadnog namještaja i drva ugasio do kraja provodi se raskopavanje terena i dogašivanje. U gašenju koje je trajalo cijelu noć sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca iz Vatrogasnih postaja Centar, Novi Zagreb, Žitnjak i Dubrava i 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50 vozila. Među njima sudjelovali su sesvetski DVD-ovi: Kučilovina, Lužan, Sesvetski Kraljevec, Glavničica, Sesvete, Šašinovec i Moravče s 11 vozila.


Na mjestu događaja bile su sve žurne službe kao i podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebačke ceste. Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u večernjim su satima izašle na mjesto događaja. Na dvjema je lokacijama uz samo požarište, te u naselju Jakuševec provedeno mjerenje parametara: CO, CO2, So2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati (od 24,00 – 6,00 sati) zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10, kao posljedica taloženja izgorjeloga materijala. 


U tijeku su daljnja mjerenja, a o rezultatima Ured za upravljanje u hitnim situacijama naknadno će obavijestiti javnost. Preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" jest izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.11.2023. 11:31:45

Create Account