Građane Kvarnerske u Kraljevečkim Novakima guši smrad kanalizacije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.2.2021. 12:27:29
Građane Kvarnerske u Kraljevečkim Novakima guši smrad kanalizacije

Foto: Dalibor Rošić

Građani u južnom dijelu Kraljevečkih Novaka već se niz godina žale na smrad kanalizacije, ali, tvrde, ništa se ne poduzima.



Svakodnevno nam ovdje smrdi, onda kad je pritisak, onda još i više. Ne možemo uopće otvoriti prozore, a osobito se taj problem javlja ljeti, kaže nam mještanin Kvarnerske ulice u Kraljevečkim Novakima Dalibor Rošić.


Kaže da su pisali, prijavljivali, međutim, pomaka nema. Dokazuje to i zapisnikom očevida sanitarne inspektorice koja je 17. lipnja 2011. godine izvršila očevid, konstatirala žurnu potrebu izgradnje odvodne cijevi, te je poslala svoj zaključak na sve relevantne adrese, ali, kako tvrdi Rošić, pomaka nema. 



Naime, Kvarnerska i Plitvička ulica s odvojcima imaju izvedenu kanalizacijsku mrežu s ispustom u grabu udaljenu svega tridesetak metara od prvih kuća. Kako u tom jarku kroz topli dio godine nema nekog protoka vode, tako otpadne vode stoje na mjestu ispusta i šire smrad. 


Mještani su se obraćali i u Gradsku četvrt koja sama i nema neke velike moći riješiti taj problem, no ipak su se o njemu očitovali.  Tako je u dopisu od 27. travnja 2017. konstatirana činjenica da na tom prostoru dijelovi Kraljevečkih Novaka i Sesvetskih Sela nemaju izgrađenu javnu kanalizaciju, odnosno kanalizaciju kojim gospodari Vodoopskrba i odvodnja (VIO).  U nastavku se obavještava da je VIO aplicirao za projekt izgradnje odvodnje otpadnih voda aglomeracije Zagreb kojim će na području cijele Gradske četvrti Sesvete, pa tako i na navedenom području, biti izgrađena javna kanalizacija tamo gdje je još nema. 




U međuvremenu su projekti gotovi, aplicirano je na sredstva europskih fondova čijim bi se novcima trebalo graditi i ostaje nam se nadati da bi radovi mogli započeti ove godine.


Nadajmo se da bi, ako se ostvare ova predviđanja, muke Dalibora Rošića i njegovih sumještana, ali i svih drugih građana Sesveta koji još nemaju kanalizaciju, mogle konačno prestati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.4.2024. 14:25:04

Create Account