Hrvatsku ujedno i Zagreb pogodila najajača epidemija gripe u zadnjih deset godina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.1.2019. 20:23:55
Hrvatsku ujedno i Zagreb pogodila najajača epidemija gripe u zadnjih deset godina

Foto: Ilustracija

Gripa je na vrhuncu, u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević imaju pune ruke posla. Spominje se da je čak deset bolesnika na respiratorima te da ih je preminulo četrnaest. Iako takvu epidemiju ne pamte od 2009-e, stanje nije alarmantno, rekla je ravnateljica Klinike Alemka Markotić.



- Situacija je uobičajena za našu kliniku, a to znači puno posla. Istina, imamo povećani priljev bolesnika s gripom i pratećim upalama pluća, nešto i težih možda nego zadnih godina. Ima nešto više i po odjelima i po intenzivnoj, međutim, sve držimo pod kontrolom. Ovaj tren mi se bavimo bolesnicima, nemamo vremena za prebrojavanje, sve statističke podatke ćemo dati na kraju epidemije. Za sada je sve u granicama prihvatljivog i očekivanog, rekla je ravnateljica Mirkotić.   

 


Evo što o kretanju gripe u našem gradu kažu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar:


Na području grada Zagreba u periodu od kraja studenog do 13.01.2019. prijavljen je ukupno 891 slučaj oboljenja od gripe. Najveći porast broja oboljelih od gripe vidljiv je u prvim tjednima 2019. godine što se poklapa s porastom broja slučajeva na nacionalnoj razini.


Vremensko pojavljivanje dinamika kretanja virusa gripe ove sezone otprilike se podudara s pojavljivanjem gripe u sezoni 2017./2018.


Prema podacima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu u 2. tjednu ovogodišnje sezone u 97% uzoraka izolirani su virusi gripe tipa A (90% podtip A/H1N1/,  10% podtip A/H3N2) dok se preostali izolati odnose na virus tipa B (Yamagata linija). Virus gripe potvrđen je u 58% ispitivanih uzoraka što ukazuje da smo u razdoblju visokog intenziteta cirkulacije virusa gripe među stanovništvom.



Graf 1. Tjedno kretanje gripe u gradu Zagrebu (sezona 2018./2019.)


 


Incidencija gripe najveća je u dobnim skupinama predškolske i školske djece. (Graf 2)




Pripremio: Kruno Sokol, dr.med., specijalist epidemiolog, Služba za epidemiologiju 


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.12.2021. 11:06:49

Create Account