I zelene i plave Sesvete u budućoj ekološkoj Europi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.2.2020. 11:25:20
I zelene i plave Sesvete u budućoj ekološkoj Europi

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Sinoćnja tribina o europskom Zelenom planu izazvala je veliko zanimanje građana.



Zeleni plan dio je strategije Europske unije za budući održiv život naše zajednice, pa stoga nije čudno što je možda i stotinjak znatiželjnih građana za tu tematiku nazočilo u petak navečer tribini koju je na tu temu organizirala udruga Zelene i plave Sesvete. Gosti tribine bili su naši eminentni stručnjaci s tog područja. Profesor sa zagrebačkog Arhitektonskog fakuluteta Mladen Jošić koji je zajedno s kolegom s istog fakulteta profesorom Bojanom Baletićem dio autorskog para koji stručno razvijaju ideju preobrazbe Sesveta u budući mali anglomerat stopljen s prirodom. Uz prof. Jošića, predavačica na tribini bila je stručnjakinja za "zelenu" gradnju, s istog fakulteta, docentica Lea Pelivan. 


Prvi govornik na tribini bio je naš novi europarlamentarac inače Zagrepčanin Karlo Ressler koji je govorio o namjerama i politikama europske unije koje će u narednim decenijama stotine  i stotine milijardi eura usmjeriti upravo u projekte održivog razvoja i "zeleni" urbanizam koji se sve više počinje implementirati u najrazvijenijim dijelovima Unije, a za očekivati je da bi uskoro mogao biti prihvaćen  kod nas. Naime, alternative tome nema. 


Koja je to filozofija, što to znači "zeleni urbanizam i arhitektura", kako bi to moglo izgledati, kako to ponegdje u svijetu već izgleda na najboljim primjerima, te kako bi se moglo implementirati kod nas govorili su upravo eminentni stručnjaci koji su i sami angažirani u tom smislu pomoći našim institucijama u donošenju ispravnih politika. 


Na nama je, rečeno je na tribini, da što prije osmislimo naše potrebe, izradimo prihvatljive projekte i prijavimo se u izdašne fondove, kako bismo naum mogli isfinancirati, te ga time i ostvariti. 


Moderator tribine bio je novinar HTV-a  Mladen Iličković koji je ujedno urednik i voditelj ekološke emisije Eko zona, u programu HTV-a srijedom dopodne, a tribina je bila i snimana za potrebe spomenute emisije. 


Na završetku tribine, Radoslav Dumančić iz vodstva udruge naglasio je da će se i nadalje u prostoru ProGIrega, projekta kojim je započeta transformacija Sljemena, kao dio cjelokupne buduće transformacije Sesveta, organizirati tribine o razvoju ovog našeg prostora u kojem živimo, kako bi se zainteresiranim građanima prenijela informacija o tome što se i kako radi ili ne radi, što bi se trebalo činiti u procesu promjena postindustrijskog razdoblja, kakvi su primjeri drugih i koji bi trebao biti naš smjer, a sve u cilju informiranja javnosti, ali i poticanja onih koji mogu utjecati na donošenje potrebnih odluka.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account