Imunološki odlazi u Rugvicu, umjesto da ostane u gradu, a prostora ima i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.6.2022. 16:40:50
Imunološki odlazi u Rugvicu, umjesto da ostane u gradu, a prostora ima i u Sesvetama

Foto: Vizual

Općina Rugvica i Ministarstvo zdravstva objavili su odvojena priopćenja o preseljenu Imunološkog zavoda u što će biti uloženo 120 milijuna kuna.




Općina Rugvica objavila je službenu informaciju sa sjednice Općinskog vijeća Općine Rugvica na kojoj je donesena odluka kojom ta općina  daruje zemlju Imunološkom zavodu za izgradnju nove tvornice. 


Riječ je o prostoru koji se nalazi u Radnoj zoni Rugvica-sjever, točnije u Ulici Grada Vukovara. Investicija je vrijedna gotovo 120 milijuna kuna.

"Riječ je o investiciji koja je od strateškog značenja za cijelu Hrvatsku, jer znamo koje sve benefite i dobrobiti za zdravstvo donosi revitalizacija Imunološkog zavoda", poručio je Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica.


Nacionalno blago, kako mnogi zovu javno-zdravstvenu ustanovu Imunološki zavod, ubrzo bi trebao započeti s revitalizacijom. Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za 2 godine dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti 9 mjeseci od pozitivnog završetka javnog natječaja, tj. odabira izvođača po provedenom natječaju.


Imunološki zavod godinama je u Hrvatskoj proizvodio najkvalitetnija cjepiva protiv dječjih bolesti, krvne pripravke, kao i antitoksin protiv ugriza zmija otrovnica. Da smo ga imali u punom pogonu, sigurni smo da bi bio u stanju vrlo brzo proizvesti i cijepio protiv korone.


Godinama se čeka revitalizacija i obnova Imunološkog zavoda, koji je zbog nedovoljnog ulaganja, na žalost propao. Ovim potezom - darovanjem zemlje, početak je nove, svijetle budućnosti ove zdravstvene, istraživačke i obrazovne ustanove, koja nije samo poznata u Hrvatskoj po svojoj dosadašnjoj kvaliteti proizvoda, nego u cijelom svijetu.


Ministarstvo zdravstva pak je objavilo da općina Rugvica, kao vlasnik, daruje Imunološkom zavodu, zemljište u radnoj zoni Rugvica – sjever, površine 69.761 m2 s potencijalom ukupne minimalne veličine 20.000 m3 u svrhu izgradnje cjelokupne tvornice bioloških lijekova, izgradnje izdvojenog pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica te biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija. 


Mnogi se sad s pravom pitaju, kako to da je grad Zagreb koji je u suvlasništvu s Republikom Hrvatskom u Imunološkom zavodu dozvolio da se ova vrlo perspektivna čista industrija iseli s područja grada Zagreba koji raspolaže s mnogo prostora na kojem se mogla uvesti ova nemala investicija od, ponavljamo, 120 milijuna kuna. 


Primjerice, u Sesvetskom Kraljevcu u industrijskom prostoru postoji više od 2 milijuna kvadratnih metara državnog prostora trenutačno u stanju originalne hrvatske šikare. Za one koji ne znaju, niti općina Rugvica nije darovala svoje zemljište, nego je prvo zatražila od države parcelu za tu namjenu, pa ju je po njenom dobivanju darovala za izgradnju Imunološkog. 


Mi u Zagrebu smo, izgleda, mutavi?


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.12.2023. 14:58:39

Create Account