Imunološki zavod seli u Sljeme?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.8.2017. 23:12:54
Imunološki zavod seli u Sljeme?

Foto:

Dobro je poznat problem Imunološkog zavoda. Najnoviji udarac Imunološki je doživio  otkazom ravnatelja.



Ravnatelj Imunološkog zavoda Bojan Benko dao je ostavku. Vlada će na idućoj sjednici imenovati povjerenstvo sastavljeno od predstavnika tri resorna ministarstva i grada Zagreba koje će analizirati stanje i pronaći model za spas Imunološkog zavoda.


Još jedan čelni čovjek odlazi iz zavoda. Četvrti je to ravnatelj koji je u posljednje dvije godine napustio Imunološki zavod. Uprava i radnici su nemoćni, a Vlada u donošenju odluka prespora. Slijede analize. Ono gdje nema dileme nikakve to je da treba ići graditi novu proizvodnju derivata plazme i u tome smislu mislim da ćemo se brzo dogovoriti i da bi se već do konca godine moglo krenuti u konkretne postupke, a što se tiče cjepiva to je nešto što nosi velike rizike jer smo u međuvremenu izgubili i ljudske resurse i tržište što onda nosi i rizik ulaganja, rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.


Za početak bi se, doznajemo, krvna plazma mogla prerađivati u Zavodu za transfuzijsku medicinu, a za novu tvornicu, osim lokacije zavoda u Brezju, grad nudi i prostor bivše tvornice Sljeme u Sesvetama. U sklopu već započetih projekata preoblikovanja Sesveta i urbanizacije velikog prostora negdašnjeg mesnog giganta, grad Zagreb ponudio je vrlo prihvatljiv i primamljiv prostor koji bi, u slučaju prihvaćanja ponude, relativno brzo mogao biti realiziran.


"Imunološkom zavodu je već odavno iscurio pješčani sat i ja zapravo ponovno po ne znam koji puta apeliram da se to ubrza ako se može ubrzati, podsjetit ću samo da mi već 4 godine nemamo proizvodnju", rekla je Lidija Jagarinec, predsjednica sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu.


A je li proizvodnju moguće ponovno pokrenuti, kada i gdje, analizirat će povjerenstvo koje će Vlada imenovati na idućoj sjednici.





Vezane vijesti
Ažurirano: 15.11.2023. 8:45:57

Create Account