Invalidsko dizalo i stubišne pristupne rampe u naselju Blage Zadre 14 izgradilo Ministarstvo branitelja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.5.2024. 13:02:10
Invalidsko dizalo i stubišne pristupne rampe u naselju Blage Zadre 14  izgradilo Ministarstvo branitelja

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Cijeli projekt u vrijednosti cca 170 tisuća eura financiralo je Ministarstvo branitelja RH.
Svečanost otvorenja lifta u zgrabi br 14. naselja Blage Zadre u Sesvetama, a u kojoj u svojim stanovima živi više invalida od kojih neki i teški, Ministarstvo branitelja RH je temeljem europske omotnice ugradilo lift. Podizni uređaj izgrađen je s vanjske stane stubišta, jer je tako tehnički bilo jedino moguće, ali za invalide i najpraktičnije, jer se liftu pristupa izravno s nogostupa pokraj zgrade radi čega se u dizalo može ući isključivo putem šifre, koja se u slučaju potrebe može i promijeniti. To je učinjeno iz sigurnosnih razloga da isključivo stanari mogu izvana ući u dizalo, dok iznutra nema ograničenja. Također, na stubištu, na svakom katu su izgrađene pristupne električne podizne platforme uz stube. 


Inicijator ovog projekta bio je Tomo Topić i sam teški invalid. Prilikom otvorenja nazočnima se u ime Ministarstva branitelja obratio ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove Ministarstva branitelja Željko Motik.  Otvorenju je nazočio Ante Deur, saborski zastupnik i sam stanovnik ovog naselja, glavni tajnik u Ministarstvu Ivica Akmadža, Juraj Čužić također iz Ministarstva, vijećnici VGČ Sesvete Željko Grbavac i Katarina Petrović, predstavnici stanara i drugi. 


Cijela investicija iznosila je cca oko 170 00€, a cjelokupni iznos osiguralo je Ministarstvo. Investicija je uključivala radove izvođenja dizala, rampu na stubištu od dizala do podesta stanova te dvije rekonstrukcije kupaonica koje su prilagođene za korištenje osoba s invaliditetom.


Radove je izvela tvrtka Nova dizala d.o.o. uz stručno vodstvo Juraja Čužića iz Ministarstva hrvatskih branitelja te upravitelj zgrade poduzeće BMD. 


Dizalo je blagoslovio stalni đakon u župi Sesvetska Sela Miljenko Bošnjak, a ujedno je i blagoslovio i hranu, jer su stanari za sve nazočne priredili pravi piknik uz roštilj i tekuću okrjepu. 


"Nadam se da ovo nije i posljednje ugrađeno dizalo u ovom naselju i da će ovakvih projekata biti još", rekla je na kraju male svečanosti Antonija Bošnjak, voditeljica ceremonije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.3.2024. 13:31:29

Create Account