Investitor u zonu Badel priopćenjem želi pojasniti projekt

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.5.2023. 13:15:42
Investitor u zonu Badel priopćenjem želi pojasniti projekt

Foto: Dio vizuala iz jednog od predloženih prethodnih rješenja zone Badel

Društvo Sesvete park d.o.o. kao investitor u zonu Badel, ponukan odjecima u javnosti, želi dodatno pojasniti cijeli projekt.


U našu redakciju pristiglo je priopćenje investitora u zonu Badel, poduzeća Sesvete park d.o.o. koji potpisuje direktor Marko Ćurković. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Povodom članka od 25. svibnja 2023. godine koji je objavljen na portalu sesvete-danas.hr, želimo dodati nekoliko činjenica kako bi cijela slika glede projekta bila što jasnija građanima Sesveta. Sama prezentacija je bila namijenjena članovima Vijeća gradske četvrti Sesvete kako bi bili upoznati s razvitkom projekta na jednoj od najvažnijih lokacija u Sesvetama, tj. kako bi dobili transparentne informacije o projektu iz prve ruke. Sama ponovljena javna rasprava u sklopu izrade UPU Zona Badel koja će uslijediti u idućim mjesecima biti će otvorena za javnost i projekt će predstaviti ovlašteni izrađivač plana.


Društvo Sesvete park d.o.o. je spomenuto privatno zemljište u kompleksu bivše tvornice Badel kupilo od društva TPV d.o.o. početkom 2022. godine te je u ljeto 2022. godine krenula s rušenjem kompleksa stare tvornice koji od 2009. godine stoji zapušten (s obzirom da se proizvodnja tada preselila u Sisačko-moslavačku županiju) i koji je bio ruglo u samom centru Sesveta. Rušenje kompleksa je pri samom kraju i biti će kompletno završeno kroz mjesec dana. Samo za navedene dvije radnje bila su potrebna višemilijunska ulaganja praćena znatnim rizikom glede imovinsko-pravnih odnosa, što je i bio razlog višegodišnjeg „statusa quo“ na navedenoj lokaciji. Društvo Sesvete park d.o.o. je tek nedavno došlo u poziciju razvijati UPU Zona Badel, što u kasnijim koracima uključuje i projektiranje te gradnju infrastrukture unutar naselja, prije nego li krene gradnja samih objekata.


Želimo napomenuti kako je obuhvat zone UPU Zona Badel određen GUP-om Sesveta te je propisana izrada Programa gradskog projekta koje su izradile gradske službe i koji je bio podloga i polazišna točka za sve iduće radnje koje su uključivale javni natječaj te nakon toga i izradu Programa za izradu UPU Zona Badel. Odluka o izradi UPU Zona Badel donesena je u svibnju 2018. godine, nakon čega je u studenom 2018. godine provedena javna rasprava. Tijekom javne rasprave građani, gradske službe i udruge predstavili su svoje primjedbe i prijedloge. Najveći dio njih se odnosio na 1) zaštitu toka potoka Vuger, 2) pozicije rasporeda trgovačkih sadržaja i stanovanja, 3) pristupa pješaka iz ostatka Sesveta prema središtu naselja i 4) prometnog rješenja.


 Želimo istaknuti da smo mi kao investitori detaljno razmotrili sve prijedloge i primjedbe te usvojili veliku većinu njih, tj. gotovo sve na koje smo imali utjecaj, a posebice glede točaka 1), 2) i 3). Novi nacrt plana će omogućiti otvaranje naselja sa svim svojim sadržajima prema svim građanima Sesveta i omogućiti kvalitetan razvoj sadržaja uz tok potoka Vuger. Također, otkupljena je dodatna čestica kako bi se dobio dodatan biciklističko-pješački ulaz iz smjera Brestja. Sama točka 4), tj. prometno rješenje je zadano Programom gradskog projekta koji je izrađen 2018. godine i kojeg je izradila struka, uključujući i prometne stručnjake unutar Grada Zagreba. Navedenog Programa se mi kao investitori moramo pridržavati, ali ono što je bitno napomenuti da je predviđeno da se čitavom dužinom Zagrebačke ulice zemljište u našem vlasništvu „povuče“ prema unutra, tj. da po čitavoj dužini ustupimo dodatnu traku kako bi se, koliko je moguće, rasteretio promet u spomenutoj ulici.


Ukratko, obveza investitora u budućnosti je plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa koji se procjenjuje na iznos od cca. 2,5 mil. EUR, dok je na gradskoj vlasti da ta sredstva upotrijebi između ostalog i za poboljšanje javne prometne infrastrukture u gradskoj četvrti Sesvete. Napominjemo, da je i gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare u kolovozu 2022. godine izjavio „da mu je drago što se počelo raščišćavati to zemljište…“ te da na „Gradu je da osigura prometnu infrastrukturu…“ u smislu produžetka Branimirove ulice, što svakako pozdravljamo i nadamo se da će navedeno realizirati u što skorijem roku, pošto bi isto znatno olakšalo probleme sesvetskog prometa do trenutka kada novo naselje počne funkcionirati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.5.2023. 9:25:12

Create Account