Izbornom skupštinom ujedno obilježena dvadeseta obljetnica obnove rada KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.3.2023. 11:27:33
Izbornom skupštinom ujedno obilježena dvadeseta obljetnica obnove rada KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec

Foto: Borko Samec, Sesvete danas

Izborna godišnja skupština KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec bila je i prilika da se obilježi 20. obljetnica obnove rada društva.


Folklorno društvo Vugrovec kao neinstitucionalna aktivnost  pojavljuje se u drugoj polovici pedesetih godina, prije svega kao aktivnost tadašnjih vugrovečkih učiteljica koje su učile djecu još u staroj školi, a o čemu su se priče prenosile usmeno, na žalost bez pisanih tragova. Stoga jedino meritorno o osnutku društva mogu govoriti pisani dokumenti koji datiraju u 1969. godinu i tadašnju na 23. veljače osnivačku skupštinu  lokalnog KUD-a. 


U to vrijeme na području ondašnje općine Sesvete još nema javnih znakova kojima se odaje priznanje i podsjeća na najvećeg prigorskog pjesnika, pa je stoga tada odlučeno da se društvo nazove imenom Dragutina Domjanića. 


Kratki presjek povijesti rada društva od osnutka do danas uvodno je na jučer održanoj godišnjoj skupštini KUD-a Dragutin Damjanić Vugrovec iznijela predsjednica Jasna Židak. Nova - stara predsjednica, jer je staro vodstvo dobilo razrješnicu, a izabrano novo kojem je ponovo na čelu Jasna Židak, podnijela je i izvještaj o radu u kojem je bilo vidljivo da je za najnoviji izazov u radu društva najviše utjecala  pandemija, te potres koji je jako oštetio staru školu, mjesto života i rada društva, te je KUD-u gotovo dvije godine bilo onemogućeno djelovanje, da bi se ponovo s proljeća prošle godine počeo polako nazirati povratak aktivnostima.  


U svečanom dijelu skupštine koju je vodio zamjenik predsjednice Vladimir Vuger, ravnatelj vugrovečke škole,  uručena su priznanja i zahvalnice članovima koji su u proteklih 20 godina djelovali u društvu. Naime, radi raznih razloga društvo je imalo prekide u radu, ponovo je obnovljeno 2003. te od tad neprekidno djeluje. 

Priznanja dobili: članovi upravnog odbora, voditelji, plesači 20 godina, 15 godina, 10 godina, 5 godina aktivnog članstva i posebne zahvale:

1.  Borko Samec

2.  Ankica Blažinović - Kljajo

3. Ivan Maljak

4.  Marijo Pajnić

5. Stanko Čuljak

6. vlč. Filip Lucić

7. Ivan Klaić

8. Željka Uroić


Skup su pozdravili vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić, umirovljeni ravnatelj vugrovečke škole Ivan Klaić, predsjednik UHDDR-a Sesvete i predsjednik M.O. Đurđekovec Marijo Đurković, predsjednik M.O. Vugrovec Darko Židak i predsjednik DVD-a Vugrovec Mladen Uroić.


Najmlađi plesači pokazali su posjetiteljima u dupkom punoj dvorani vugrovečke stare škole tradicionalne dječje igre koje su naučili, mladi tamburaši izveli su nekoliko skladbi, zbor eko-etno udruge Prigorske sem gore list koja od prošle godine djeluje unutar samog KUD-a otpjevao je nekoliko pjesama, a potom su uz njih članovi svih odraslih grupa društva zajednički otpjevali neoficijelnu prigorsku himnu Prigorske sem gore list.


Nakon službenog dijela skupa uslijedilo je druženje uz zakusku i svirku sastava Tamburaši za 5.



Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2024. 9:40:45

Create Account