Izložba gljiva izazvala veliko zanimanje Sesvećana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.10.2019. 9:11:32
Izložba gljiva izazvala veliko zanimanje Sesvećana

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Gljivarsko društvo Sesvete održalo je tijekom subote i nedjelje u izložbenom prostoru Muzeja Prigorja Izložbu gljiva.



Doista veliko zanimanje kod građana Sesveta pobudila je kroz vikend održana izložba gljiva  koju je organiziralo Gljivarsko društvo Sesvete, a postavio ju je Branko Bartolić, determinator mentor i jedan od najvećih hrvatskih gljivarskih autoriteta.


"Postavili svo ovdje gotovo 200 vrsta gljiva koje su članovi društva ubrali tu u našem okruženju, u Sesvetskim šumama i bližoj okolici", rekao nam je Bartolić dodajući kako je ova godina bila pogodna za gljivarenje, posebice ovaj zadnji jesenski prediod, osim one suše koja je u jednom periodu utjecala na stagnaciju rasta gljiva. 


"Bit će njih još, ljudi će odlaziti u šume i samo ih molim neka beru isključivo one za koje su posve sigurni da su jestive, a ostale neka ne diraju niti uništavaju, jer i najotrovnije gljive imaju svoje mjesto i ulogu u našem eko sustavu", poručio je Bartolić preporučujući pri tom da ukoliko netko ubere neku gljivu za koju nije siguran da je jestiva, a htio bi ju probati, neka se svakako javi u gljivarsko društvo kako bi determinatori društva gljivu identificirali i savjetovali o daljenjm postupku.


Naravno i ovaj put na ovoj dvodnevnoj izložbi nije falilo pošalica, pa i ona najpoznatija o tome kako su sve gljive jestive, no neke samo jednom. Stoga, preporuka gljivara, budite oprezni s gljivama.



Vezane vijesti
Ažurirano: 12.9.2022. 11:07:41

Create Account