Izvrstan rad jednog od stožernih društava, DVD Kašinu pozdravili su na skupštini mnogi uzvanici

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.3.2023. 13:29:24
Izvrstan rad jednog od stožernih društava, DVD Kašinu pozdravili su na skupštini mnogi uzvanici

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Više od 200 vatrogasaca i gotovo 80 članova podmlatka  mladeži jamstvo su nastavka izuzetno aktivnog rada ovog stožernog vatrogasnog društva.




Mnogobrojni predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s gotovo cjelokupnog prostora Hrvatske uz veliki broj uzvanika toplo su na sinoćnjoj godišnjoj izvještajnoj skupštini pozdravili vrlo agilan rad ovog vatrogasnog društva koje je prema Planu zaštite od požara grada Zagreba na području Sesveta jedno od tri postojeća stožerna vatrogasna društva. 


Prema izvještaju tajnika društva, Luke Tudeka, DVD Kašina broji 229 članova po čemu je jedno od najvećih vatrogasnih društava u gradskoj vatrogasnoj zajednici. Uz veliki broj časnika i dočasnika ovoga trenutka na intervenciju je osposobljeno krenuti čak 48 vatrogasaca što je izuzetno postignuće. Oni su tijekom prošle godine intervenirali čak 44 puta, od čega na 36 požara i to 28 požara otvorenog tipa i 8 požara stambenih objekata. Uz ove, imali su još 8 tehničkih intervencija i jedno dežurstvo s 9 vatrogasaca povodom blagdana Svih Svetih. 


Uz samu izuzetnu sposobnost ovog društva za izlaske na intervenciju, kašinski su vatrogasci posebno ponosni na neke vidove djelovanja svog društva. Prije svega tu je njihova mladost, odnosno čak 78 pripadnika djece i mladeži koji su sudjelovali na brojnim natjecanjima i radionicama, na kojima su dobivali prva saznanja o ideji i duhu vatrogastva. također još uvijek se pamti nikad bolja hrvatska ženska A ekipa koja je prije koju godinu pokorila sve protivnice u državi, te kao takva sudjelovala u ime Hrvatske na vatrogasnoj Olimpijadi. I danas se mogu naći, te bez ijednog treninga postići vrhunski rezultat. Ipak, veći dio pripadnica te ekipe danas su vatrogasne časnice koje velikom mjerom uz svoje kolege vode društvo prema još boljim rezultatima.


No, ono na što su posebno ponosni jest njihova limena glazba. Uz samo vatrogastvo kašinski puhači imaju dugogodišnju tradiciju od čak 91 godinu, te spadaju u vrh hrvatske vatrogasne limene glazbe. Stoga nije nimalo čudno što je čak 35 članova glazbe koji su na početku izveli nacionalnu i vatrogasnu himnu, a nakon završetka skupštine još nekoliko prigodnih vatrogasnih koračnica, dobili ogromni pljesak svih nazočnih.


Uz uobičajeno uručenje uvjerenja o osposobljenosti, te zahvalnica za jubilarni rad i medalja, skup su pozdravili izaslanik gradske Vatrogasne zajednice Davor Kompesak, predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić, kašinski župnik vlč. Josip Senjak, trener zlatne ženske ekipe Stjepan Berulec, te predsjednik DVD-a Bol s Brača kamo Kašinčani svake godine odlaze na ispomoć u sklopu zaštite od požara. 


Predsjednik društva Tomislav Večković na kraju je zahvalio svima na dolasku, no u stvarnosti velike zahvale i čestitke idu svim članovima ovog društva jer veliki dio svog slobodnog vremena ugrađuju u sustav zaštite i spašavanja naše društvene zajednice. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.3.2024. 14:07:46

Create Account