Jezero Soblinec privremeni je dom riba iz Maksimirskih jezera

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.7.2021. 12:41:24
Jezero Soblinec privremeni je dom riba iz Maksimirskih jezera

Foto: ZOO Zagreb i Tomislav Miletić/PIXSELL

Prvo i drugo maksimirsko jezero ispražnjeno je i ovih se dana čisti od nataloženog mulja i nečistoća koje iz gradskog zraka padaju u jezera, a u zbrinjavanju vodenog životinjskog svijeta pomogli i ribiči iz Soblinca.



Posjetitelji Parka Maksimir i Zoološkog vrta grada Zagreba ovih svjedoče opsežnim radovima kojima se obnavljaju prirodne i povijesne vrijednosti, te uklapaju u model održivog upravljanja.


Prvo su prije nekoliko dana ispuštane vode Prvog i Drugog maksimirskog jezera što je bio nužan preduvjet za temeljito čišćenje jezera. Od posljednjeg čišćenja prošlo je gotovo 20 godina pa je nužno uklanjanje mulja i drugog organskog materijala koje se nakupilo u jezerima. U Prvom jezeru obnovit će se kamene obale stare gotovo stotinu godina, a obale Drugog jezera će se učvrstiti kako bi se zaustavila erozija. Kruna zahvata svakako je obnova kamenog slapišta i povratak drvenog kićenog mosta koji će se rekonstruirati prema povijesnim izvorima baš kao i drveno pristanište za čamce.


Tijekom ispuštanja vode iz jezera zbrinjavan je živi svijet  jezera. Na terenu su bili uz djelatnike Zoološkog vrta, Javne ustanove – Maksimir, Vodoprivrede Zagreb i predstavnici Športsko rekreativnog kluba „Soblinec“ koji su pružili podršku u zbrinjavanju vodenog svijeta.


 Crvenouhe kornjače građani su, više desetaka godina, donosili i puštali u maksimirska jezera pa su danas velika opasnost za opstanak ugroženih barskih kornjača.Kornjače su izlovljene vršama i zbrinute na prostoru Zoološkog vrta. Po završetku radova, a prema akcijskom planu Prvo jezero postaje njihovo utočište. Crvenouhim kornjačama osigurat će se dodatna sunčališta, ali i spriječiti njihov prelazak u ostala maksimirska jezera koja će udomiti našu autohtonu barsku kornjaču. Na sličan način odvojit će se autohtoni i invazivni školjkaši te rakovi. 


Sve domaće vrste aeriranim bazenima prebaćena su u Treće maksimirsko jezero. Dok se invazivne vrste riba moraju ukloniti, autohtone vrste poput primjerice: klena, soma, crvenperke, štuke, uklije i bodorke zbrinjavaju se i prevoze u Treće jezero. 


Veliku pomoć pružili su ribiči ŠRK „Soblinec“ koji su pod nadzorom veterinarskog inspektora prenijeli više od pola tone amura i šarana u jezero „Soblinec“. Stručnu podršku tijekom cijele akcije pružaju ihtiolozi iz Hrvatskog ihtiološkog društva.


Čišćenjem Prvog i Drugog jezera prava revitalizacija prostora tek započinje, pa sve posjetitelje Zoološkog vrta i Parka Makismir molimo za strpljenje. Tijekom izvođenja radova dio postojećih staza i prostora parka Maksimir bit će privremeno nedostupno iz sigurnosnih radova, a do okončanja izvođenja radova.


Izvor: ZOO Zagreb


Video: Tomislav Miletić/PIXSELL

Vezane vijesti
Ažurirano: 1.4.2024. 12:50:02

Create Account